BIST 9.729
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.969,16
HABER /  SAĞLIK

Ağır psikiyatrik vakaları acil durum olacak

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre, kendisine ve çevresine zarar verme riski olan, ağır ruhsal bozukluğu bulunan hasta, psikiyatrik "acil durum" olarak değerlendirilecek ve il içinde 112 tarafından hastaneye nakledilecek.

Abone ol

Hastanede yer olmadığı ya da kapalı klinik gerektiği için il dışına sevki istenen hasta için, il dışındaki yer muayeneyi yapan hekim tarafından ayarlanırken; değişiklikle hastanın sevk edileceği hastanenin bulunmasına 112 Komuta Merkezi destek verecek.

Sağlık Bakanlığı, ruh hastalıklarının sevk ve takiplerinde yapılacak iş ve işlemlerle ilgili genelgede değişikliğe gitti. Bu çerçevede, genelgenin "ruh sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi ve sevkler" bölümünde değişiklik yapıldı ve bazı maddeler yürürlükten kaldırıldı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından, Müsteşar Nihat Tosun imzasıyla yayımlanan genelge, İl Sağlık Müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlükleri ile Kamu Hastaneleri Birlikleri'ne gönderildi.

Yapılan değişiklikle, kendisine, ve çevresine zarar verme riski olan, ağır ruhsal bozukluğu bulunan hasta, psikiyatrik açıdan "acil durum" olarak değerlendirilecek ve il içinde 112 tarafından hastaneye nakledilecek. Mevcut durumda bu profildeki hastaların il içindeki hastanelere nakli için 112 aranıyor ama işlem yapılmadığından hasta yakınları Toplum Sağlığı Merkezleri'ne (TSM) başvurmak zorunda kalıyordu. TSM'ler araç, polis, sağlık memuru görevlendirmesi yaptıktan sonra hastanın, il içindeki bir hastaneye sevki gerçekleşebiliyordu.

"GEREKSİZ SEVKLER VE YIĞILMALAR ENGELLENECEK"

Süreçte, hizmetin aksamaması bakımından sevkine zorunluluk görülen hastalar, öncelikle genel sekreterlik bünyesindeki diğer hastanelere; bunlarda yer bulunmaması halinde bağlı bulunan bölge hastanesine ya da en yakın ildeki hastaneye sevk edilecek. Böylelikle, gereksiz sevk ve yığılmalar engellenecek.

Hastanede yer olmadığı ya da kapalı klinik gerektiği için il dışına sevki istenen hasta için il dışındaki yer muayeneyi yapan hekim tarafından ayarlanırken; değişiklikle hastanın sevk edileceği hastanenin bulunmasında 112 Komuta Merkezi destek verecek.

İl dışına sevki istenen hasta için araç halk sağlığı müdürlüğünce, görevli personel de TSM'ler tarafından sağlanırken, artık acil ve zorunlu hallerde hastaların başka hastaneye sevkinin zorunlu olduğu durumlarda hastaneye ait ambulans ya da nakil aracı ile sevk edilecek.

Mevcut düzenlemede, gerekli hallerde polis görevlendirmesi ve harcırahların ödenmesi halk sağlığı müdürlüklerince yapılırken; değişiklikle sevki yapan kurum nakil esnasında polis gerekliliğini değerlendirecek ve polis emniyet müdürlüğünden gelecek.

Öte yandan, yapılan değişikle kurumların görevleri net olarak belirlendi. Buna göre, Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şube Müdürlüğü'nün görevi, hasta takibi, eğitim ve istatistik olarak ifade edildi.

"HASTA NAKİLLERİ BÜYÜK ZAMANIMIZI ALIYORDU"

Ankara Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenlemenin hasta ve kurumları adına çok faydalı olduğunu belirterek, "Kısıtlı bir kesime hizmet veriyorduk. Emniyetten, polis talep etmemiz, gerekli nakil aracını sağlamamız gerekiyordu. Kendisine ve çevresine zarar verme riski bulunan ağır ruhsal bozukluğu olan hastalar ile uzun süre rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastaları Bolu ve İstanbul'a gönderiyorduk. Bazı vakalara yetişemiyorduk. Düzenlemede yapılan değişlikle, artık işleyiş daha kolaylaştı" dedi.

"Hasta nakilleri, büyük zamanımızı alıyordu" diyen Öztürk, bunun artık 112 aracılığıyla yapılacağını ifade ederek, kendi kurumlarının koruyucu hekimliğe ilişkin faaliyetleri sürdüreceğini bildirdi.