BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,73
ALTIN 2.959,68
HABER /  GÜNCEL

AGB promosyonla reyting ölçüyor

Türkiye’deki reyting sonuçlarının saç kurutma makinesi, pop corn makinesi, baskül, elektrikli süpürge karşılığında belirlendiği ortaya çıktı.

Abone ol

Reyting ölçümlerinde, küçük hediyeler karşılığında yardımcı olan alt gelir grubundaki ailelerin ölçü alınması, ekranlardaki kaliteyi de düşürüyor.

AGB Nielsen, Türkiye’de reyting ölçen tek şirket olması sebebiyle ile kamuoyu tarafından referans olarak kabul ediliyor. Şirket, 72 milyonluk Türkiye’nin televizyon izleme alışkanlıklarını 2 bin 201 aile üzerinden belirliyor. Söz konusu hediyeler karşılığında sisteme katılmayı kabul eden ailelerin evine bir ölçme aleti yerleştiriliyor. Ailelerin, düzenli olarak televizyon izleseler de zapping yaptıkları her programı ‘peoplemeter’e (halk ölçer) kaydetmeleri gerekiyor. Bu kayıt işlemi her kanal değişiminde tekrar ediliyor. Evlerine ‘peoplemeter’ yerleştirilen aileler, ellerinde iki kumanda ile kayıt işlemleri yaparken bir yandan da izlediklerini anlamaya çalışıyor. Aileler, kayıt işlemlerini düzenli yaptıkları her ay, 10 puan kazanıyor. 10 puan için herhangi bir hediye verilmezken, 20 puana saç kurutma makinesi, pop corn makinesi, 30 puana baskül, 40 puana mikser, çaydanlık, 50 puana ışıldak, 60 puana kahve makinesi, 70 puana tost makinesi veriliyor. Aileler, 15 ay boyunca düzenli kayıtlar yaparsa 150 puan alıyor. 150 puana mutfak robotu, 180 puana elektrikli süpürge, son olarak da 2 yılın sonunda bir çatal-bıçak seti kazanabiliyor. İki gün boyunca kayıt sinyalleri şirkete ulaşmazsa, şirket ilgili aileyi sistemden çıkarıyor. AGB’nin bu sisteminde, alt gelir grubundaki ailelerin izleme alışkanlıkları, tüm Türkiye’nin izleme alışkanlığı olarak yorumlanıyor. Televizyon kanallarındaki programlar da bu sonuçlara göre şekilleniyor.

AGB, 30 ülkede daha ölçüm yapıyor. Ancak 72 milyonluk Türkiye’de 28 milyon kişinin izleme eğilimleri, kırsal kesimde yaşadıkları için takip edilmiyor. Ölçümler reklam verenlere referans olarak sunulduğu için, kırsal kesimde yaşayanlar, reklam verenlerin hedef kitlesi dışında kalıyor. İtalya, Belçika, Norveç, İngiltere gibi ülkelerde ise nüfusun tamamına yakını takip ediliyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da bu sistemi onaylamıyor. Üst Kurul, AGB’den Türkiye’nin tamamının daha sağlıklı bir şekilde izlenmesini sağlayacak bir proje hazırlamasını istedi.

Haber : Aslıhan AYDIN
Kaynak :