BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

Ağardan hükümete eleştiri

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, iktidarın üretime engel politakalar ürettiğini savundu.

Abone ol

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ''iktidarın, IMF ile asgari ücretin düşürülmesi konusunu tartışmasını dahi abes bulduğunu ve şiddetle kınadığını'' belirtti. Ağar, yaptığı yazılı açıklamada, ''işsizliğin asıl nedeninin acımasız vergilerle üretime köstek olan iktidar politikaları olduğunu'' iddia etti.

İktidarın IMF ile asgari ücretin düşürülmesi konusunu tartışmasını dahi abes bulduğunu ve şiddetle kınadığını kaydeden Ağar, açlık sınırının bile altındaki asgari ücretin daha da düşürülmesi talebinin çalışan kesimin köle gibi görüldüğünün ifadesi olduğunu savundu.

Ağar, ayda 30 dolara çalışanların ülkelerini örnek gösterip ancak ucuz emekle ayakta kalınabileceğini söylemenin ayıp ve haksızlık olduğunu ifade ederek, bugüne kadar benzeri taleplerle çiftçinin, ücretli kesimin, sanayi üretiminin baskı altında tutulmasını sağlayan IMF'in, bu teklifi de iktidara yapmakta kendinde cüret bulabildiğini bildirdi.

Aslında iktidarın zaman zaman ''bölgesel asgari ücret'' tartışmasıyla rakamın aşağıya çekilmesi yolunda ortam hazırlamaya çalıştığını ileri süren Ağar, işsizliğe çarenin ve istihdam yaratmanın yönteminin bu olmadığını kaydetti. Mehmet Ağar, şöyle devam etti:

''Asıl yapılması gereken istihdamın üzerindeki ağır vergi yükünü hafifletmek ve teşvik edici olmaktır. Ne yazık ki iktidarın yanlış ekonomik politikaları ülkedeki sermayenin dışarıya kaçıp başka ülkelerde yatırıma yönelmesine yol açmaktadır. Üretimin en temel girdi kalemlerinden enerjideki durum ortadadır. Bu iktidar, litresi iki doların üzerindeki akaryakıt fiyatı ve benzeri görülmemiş vergi oranıyla her türlü üretimin önünü kesmektedir.

Üretime destek olup istihdam sağlamak, katma değer yaratmak, hem adil hem daha fazla vergi almak yerine bu kolaycı yollara sapılması Türkiye'ye karşı bir kötülüktür. Pahalı akaryakıt dolayısıyla kaçakçılık artmış, buradaki kara para dört milyar doların üstüne çıkmıştır.'' Ağar, DYP olarak, istihdam üzerindeki vergileri düşürmek, akaryakıt fiyatlarını dünya standartlarına çekmek, asgari ücreti yükseltip emeğin kalitesini artırmanın başlıca hedefleri olduğunu ifade etti.