Mehmet Ağar Susurluk Davası'nda 12 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Bugüne kadar susmuştu. Sonunda konuştu.
Abone olİNTERNETHABER
Mehmet Ağar tam 12 yıl sonra ilk ve son kez mahkeme karşısına çıktı. Ağar mahkemede verdiği ifadede "hukuk dışı hareket etmediğini" söyledi.
Üst üste Korkut Eken'i savunan Ağar o dönemde Tarık Ümit ve Yaşar Öz'ü muhbir olarak kullandıklarını da açıkladı. Konuşması bitince Ağar mahkeme heyetine 'bundan sonraki duruşmalara katılmak istemediğini" söyledi. Mahkeme bu isteği kabule etti.
Ağar'ın ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak'' suçundan yargılanmasına, terör ve organize suçlara ilişkin davalara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görüldü.
KORKUT EKEN'LE GELDİ
Saat 14.00'teki duruşma için Mehmet Ağar saat 13.40 civarında Adliye'ye geldi.. Mehmet Ağar'ın yanında Susurluk davasında 6 yıl hapis cezası alan eski MİT'çi Korkut Eken'in de olması dikkat çekti...
MUHBİRLERİ AÇIKLADI
İşte Ağar'ın ifadesi:
- Çatlı'yı basından tanıyorum
- Hayatım boyunca hukuka uygun davrandım.
- Şahin ve Eken'in terörle mücadelede çok katkısı oldu.
- Eken başbakanın oluruyla görev yaptı
-Tarık Ümit ve Yaşar Öz'ü muhbir olarak kullandık.
- Hakkımdaki iddialara gülüp geçiyorum. Bu zamana kadar örgüt kullanmak gibi bir çılgınlık içinde olmadım.
- O dönemde PKK Bucak aşiretini kendine çekmeye çalışıyordu. Aşiret bölgede korucu olarak görev yapmaya başladı.
- Ömer Lütfi Topal cinayetiyle ilgili yasaya aykırı eylemim olmadı
- Bilmeyerek görev ihmalim olmuş olabilir.
- Susurluk kazasında bulunan silahtan haberim yok.
- Kayıp silahlar hakkında bilgim yok, Emniyet Genel Müdürü olarak depoları takip edemem.
- Devlet için hizmet ettim, beraatime karar verilsin!
- Örgüt ve çetelerin en önemli hedefiyim
-Korkut Eken kahraman bir subaydır.
SONRAKİ DURUŞMALARA KATILMAYACAK
Ağar'ın ifadesinin ardından mahkeme heyetine bundan sonraki duruşmalara katılmamak istediğini söyledi. Mahkeme de bunu kabul etti ve duruşma 13 Mayıs Çarşamba gününe ertelendi.
TARIK ÜMİT KİMDİR? DİĞER SAYFADA...
[PAGE]TARIK ÜMİT KİMDİR?
Yeraltı dünyasının geçmişteki önemli isimlerinden Dündar Kılıç’ın eski ortağı, MİT ajanıdır. MİT'le ilişkisi 1975'te başladı.
14 Haziran 1978′te ikinci sınıf uzman olarak teşkilattaki resmi görevine başladı. Mehmet Eymür ve ekibi tarafından oluşturulan MİT raporunun hazırlanmasına katkıda bulunanlar arasında yer aldı.
Ümit, 1994 yılında Korkut Eken aracılığıyla Mehmet Ağar’la tanıştı. Ümit’in istihbaratı sonucu yüklü miktarda eroin imalatında kullanılan asit - anhidrit ele geçirilmesi emniyette dost kazanmasının yolunu açtı.
Ümit, belirsiz kişilerce 2 Mart 1995′te kaçırıldı ve halen kayıp. Kaybolmasının ardından Mehmet Eymür, kızı Hade Birinci’yi arayıp babasının Korkut Eken tarafından kaçırıldığını belirtti. Ümit’in, son görüldüğü kişiler özel timci polisler Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu oldu.
Kaçırılmasından sonra telefon kayıtları üzerindeki incelemede son gecesinde hem emniyet hem de MİT merkeziyle görüştüğü tespit edildi. Kayıtlarda rastlanan son numaralar ise, Alaattin Çakıcı’nın kardeşi Gencay Çakıcı ve özel timciler Ayhan Akça ile Ziya Bandırmalıoğlu’nun arkadaşı Avşar Kederoğlu oldu.
[PAGE]MÜDAHİLLİK İSTEĞİ REDDEDİLDİ
Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle yargılandığı davada, Çağdaş Hukukçular Derneği ile bazı avukatların müdahil olarak katılma talepleri reddedildi.
Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek'' suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, Ağar'ın eylemine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) ''suç işlemek için örgüt kurmak'' başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.
Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Dairenin kararını onayarak, dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Mehmet Ağar ''vali'' statüsünde olduğu gerekçesiyle dosyası Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görüşülmüştü. Ağar'ın, suç tarihinde ''emniyet müdürü'' statüsünde olduğuna işaret eden daire, ''görevsizlik'' kararı vererek, dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesine iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.
Dosyanın tevzi edildiği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise ''görevsizlik'' kararı vererek, dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Ağar, sağlık sorunları gerekçesiyle Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılmamıştı