Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu'nun 'Nobelseverlere' bir çift sözü var: Nobel atom bombasını icad edenler adına verilen bir ödüldür ve Hiroşima'da hala insanlar ölüyor...
Abone olHalen yankıları devam eden ve Orhan Pamuk'a verildi verilecek derken İngiliz oyun yazarı Harold Pinter'e giden Nobel ödülü konusundaki tartışmalara yazar Adalet Ağaoğlu Türk entelijansiyasının hiç gündeme getirmediği yeni bir boyut kazandırdı. Türk Edebiyatının yaşayan ünlü isimlerinden Ağaoğlu, Fransızların ünlü düşünür ve edebiyatçısı J. P Sartre'ın Nobel ödülünü reddetme gerekçesini de hatırlatarak "Nobel almaya meraklı" Türk yazarlarını uyardı. Nobel'in anlamının edebiyatçılar tarafından sorgulanması gerektiğini belirten Ağaoğlu, 1 milyon dolarlık ödülün neden reddedilmesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı: "Sartre'a göre bir yazarın Nobel'i kabul etmesi, kişisel hedeflerini ödül veren bir kuruma göre yönlendirmesi anlamına geliyordu. Bu yüzden Nobel'i ve kendisine verilmek istenen tüm kurumsal onur ödüllerini reddetti. Çok şükür Nobel ödülü bana da verilmeyecek. Bir çiçeği ödül olarak kabul ederim. Ancak bugün Nobel'i veren kurum bile kendiyle hesaplaşma noktasına geldi. Çünkü politika artık edebiyatın ve düşüncenin üstünde. Bu yüzden adımın bu ödülle anılması ya da bana verilecek olmasından hiç memnun kalmazdım."
NOBEL VE HİROŞİMA YAN YANA
Ağaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bazı yazarlar hiç sorgulamadan uça uça 'Türk edebiyatının sesi duyulsun' iyi niyetiyle gidiyorlar. Ama bir yazar olarak kendilerini sorgulamaları gerekiyor. Hiroşima'da Atom bombası patlatıldığında ben lise öğrencisiydim. Gençliğim Sartre'ın oturup kalktığı Fransız kahvelerinde geçti. Yazar olmayı 'iyi bir yazar' olmayı düşlüyordum. O sırada Hiroşima'da atom bombası patlatıldı. Nobel, işte o atom bombasını icad edenlerin adına verilen bir ödüldür. Nobel ödülü bu yüzden her zaman benim kafamda Hiroşima'nın yaşadığı trajediyle birlikte yan yana durdu. Halen Hiroşima'daki nükleer artıklar kıyıma yol açmaya devam ediyor. Nobel isteyen bir yazar işte tam bu noktada sorgulamalı kendini."
Orhan Pamuk: Türkiye kültürünü değiştirmemeli
Türkiye'nin AB'nin bir parçası olmasını istediğini belirten Pamuk şöyle konuştu: "Türkler, AB'nin siyasi, ekonomik ve demokratik kriterlerini yerine getirdikten sonra kendi eski kültürleri ve gelenekleriyle Avrupa'ya girecekler ve Avrupa'yı zenginleştirecekler. Görüşüm budur. Kopenhag kriterleri, demokratik kriterlerdir. Türkiye, AB'ye girmek için kendi kültürünü değiştirmemeli. Türkiye, yalnızca siyasi ortak çerçeveye giriyor. Türkiye, kendi kültürüyle AB'ye zenginlik katacaktır. Eğer AB kendi sınırları etrafına duvarlar örer, başka kültürlerle temasını keserse, kendi kültürleri zamanla eskir ve yok olur. Bunun için açılmak ve başka kültürlerle yaşamayı başarmak lazım."
SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM
Alman Yayıncılar Birliği tarafından verilecek "Barış Ödülü"nü almak için Almanya'ya gelen yazar Orhan Pamuk, Ermeni meselesiyle ilgili "sözlerinin arkasında olduğunu" söyledi. Ödül töreni öncesi Frankfurt Kitap Fuarında bir basın toplantısı düzenleyen Pamuk, ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu ödül, benim 30 yıllık romancı kariyerime verilen bir ödüldür" dedi. Yaşar Kemal'den sonra bu ödülü alacak ikinci Türk yazar olan Pamuk, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Sözlerimin arkasındayım. Bunun arkasında, Osmanlı Ermenilerinin başına gelen şeyi Türkiye'de konuşabilme vardır" dedi.
Haber: Fatma Durmuş
Kaynak: