Bilimadamları ağaçlarla ilgili ilginç bir iddia ortaya attı.
Abone olFransa'da bir grup bilim insanı ağaçların susuz kaldıklarında ses çıkardığını iddia etti. Uzmanlara göre çıkarılan ses insan kulağının duyabileceği sesten 100 kat daha hızlı.
Ağaçlar da susadıklarında su istiyorlarmış. Bilim insanları ilk kez ağaçların susuz kaldıklarında çıkardıkları sesi kaydettiklerini açıkladı. Fransız uzmanlar insanların hava yutarken çıkmaya çalıştıkları gürültü gibi yaşayan ağaçların da kuraklık boyunca ultrasonik ses çıkardığını ileri sürüyor.
İNSAN KULAĞININ DUYABİLECEĞİNDEN 100 KAT HIZLI
Fransız fizikçi Philippe Marmottant'ın belirttiğine göre bu ses insan kulağının duyabileceği sesten 100 kat daha hızlı. Grenoble Üniversitesi'nden bir ekiple araştırma yapan Philippe Marmottant laboratuvar deneylerinde daha etkili duyulması için bu sesin yavaşlatılabildiğine inanıyor.
Araştırmacılar yaşayan bir ağacın koşullarını yeniden hidrojel kaplı ölü çam ahşap şeritleri kullanılarak yarattı. Jel daha sonra yapay kuru çevreye maruz bırakıldı ve uzmanlar odunun çıkarmaya başladığı sesi dinledi.
Gürültü yükselen hava baloncuklarından geliyor ve sonra kayboluyor. Bu sürece boşalma deniyor. Ağaçtaki yapraklar karbondioksit topladığında gözeneklerini açıyor, onları savunmasız bırakıp sularını kaybediyor. Bunda ise tam tersi kökleri yoluyla ağaçlar yerden su topluyor. Yerden rutubeti çekerken hava kabarcıkları oluşturuyor.
Marmottant "Kabarcıkların artikülasyonunu izlediğimizde çoğunlukla kabarcıklarla bağlantılı olan sesleri buluyoruz. Çoğunlukla dedim, çünkü ağaçtaki çatlaklar veya böcekler gibi diğer faktörler de var. Ama sesin çoğunluğu suyun içinden fırlayan küçük hava kabarcıklarının oluşturduğu kavitasyın boyunca oluşuyor" dedi.
Uzmanlar şimdi doğa tarafından çıkarılan bu sesin dinlenebilmesi için ekipman geliştirmeye çalışıyor.