Çevre ve Orman Bakanlığı Türkiye'nin ilk "bal ormanı"nı Afyonkarahisar'da kurmak için çalışmalara başladı
Abone olTürkiye'nin bal üretimini artırmak için özel ormanlar kurulacak. İlk orman Afyonkarahisar'da oluşturulacak.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Çevre ve Orman Bakanlığının ''Bal Ormanları'' projesi kapsamında, Türkiye'nin ilk bal ormanının Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulacağını belirtti.
Kahveci, ormanlık alanlarda yalancı akasya, söğüt, akçaağaç, badem, sofora türleri ile ağaçlandırma yaparak, bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkiler yetiştirerek, arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi.
Arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması, gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi bakımından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Kahveci, ''Arıcılık, düşük girdi maliyeti ve kolay uygulanabilirliği sayesinde yeterli yatırım hizmeti alamayan ve tarıma elverişli alanın yetersiz olduğu kırsal alanlarda, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve artırılması bakımından büyük önem arz ediyor'' dedi.
Orman Genel Müdürü Kahveci, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre; Türkiye'de bal üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin çam balı şeklinde doğrudan ormanlardan elde edildiğine işaret ederek, kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlat gibi orman ağaçları ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçekler de dikkate alındığında toplam bal üretiminin yüzde 85'inin ormanlar ve orman sayılan yerlerden elde edildiğini kaydetti.
Bu kapsamda ''Ormanların Çok Amaçlı Fonksiyonel Planlanması'' uygulamasını 1997'de başlattıklarını, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatları çerçevesinde, bugüne kadar yapılan çalışmaları tekrar elden geçirerek, hızlandırdıklarını belirten ifade eden Kahveci,şunları söyledi:
''Geçen yıl Mayıs ayında ülkemizin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kuruluşu için çalışma başlattık. İlk uygulama Afyon'un Şuhut ilçesi Ağzıkara göleti bal üretim ormanı oldu. Resmi açılışı bu ayın sonunda yapılması planlanan ormana 7-8 bin kovan yerleştirilerek, yılda 37,5 ton üretim sağlanmasını planlıyoruz. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Şefliği Ağzıkara Göleti havzasında örnek bir 'Bal Üretim Ormanı' kurmak istiyoruz. Bu kapsamda burası arıcılık için önemli ağaç, çalı ve bitkilerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir orman olacak.
Bunun yanı sıra Antalya, Bursa, Giresun, Trabzon, Adana, Mersin orman bölge müdürlülüklerinde de bal ormanı çalışmaları başlattık.''
ARI VARLIĞI İLE BAL ÜRETİMİ DENGESİZ
''Ülkemizdeki arı varlığı ile bal üretimi arasında bir dengesizlik bulunuyor'' diyen Kahveci, bunda teknik bilgi yetersizliği, bakım ve besleme noksanlığı, ana arı üretiminin ihtiyacı karşılayamaması, hastalık ve zararlılarının bilinmemesi, zamanında teşhis ile tedavinin yapılamaması gibi hususların büyük payı olduğunu söyledi.
Türkiye'de kovan başına alınan bal veriminin 20 kilogram civarında olduğunu, Türkiye'nin 250 bin ton civarındaki dünya bal dış satım pazarında 2 bin 500 ton ile 18.sırada yer aldığını belirten Kahveci, arıcılığın geliştirilmesine yönelik çalışmaların önemine işaret etti.
Orman Genel Müdürü Kahveci, temel amaçlarının, Türkiye'de ormanların çağın gelişen bilimsel ve teknik esaslarına uygun bir şekilde işletilmesine yön vermek olduğunu belirterek, ormanlardan planlı olarak faydalanmak ve ormanları geliştirmek için günün şartlarına, teknolojisine uygun çalışmaları kesintisiz ve bölge ayırımı yapmadan sürdürdüklerini sözlerine ekledi.