Cumhurbaşkanı Recep; Tayyip Erdoğan'ın "her an başlayabilir" dediği Afrin operasyonu planının önce ÖSO, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Suriye’ye girmesi olduğu iddia ediliyor. Diğer senaryoya göre ise önce hava sonra kara harekatı olacak.
Abone olTürkiye'nin Afrin’e yönelik olası bir harekâtında, Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin de devreye gireceği öne sürülüyor. Bir başka olası senaryoya göre ise önce hava harekatı ardından kara harakatı başlayacak. Askeri kulislerde farklı senaryolar seslendirilirken, öne çıkan planın önce ÖSO, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Suriye’ye girmesi olduğu iddia ediliyor. Hürriyet'in haberine göre işte askeri kulislerde konuşulanlar...
HAVAALANI DA PLANDA: Afrin’e yönelik harekâtta önce topçu birlikleri yoğun bombardıman ile arazi temizliği yapacak. Ardından önce ÖSO güçleri, daha sonra TSK’ya bağlı zırhlı birlikler ÖSO’ya destek vermek amacıyla Suriye’ye girecekler. Bu plan kapsamında İdlib’de bulunan TSK unsurlarının bir bölümü de Afrin’i güneyden vuracak. TSK planları içinde PYD güçlerinin havadan lojistik destek aldığı Minnak Havaalanı’nın da ele geçirilmesi bulunuyor.
SEVKIYATA DEVAM: TSK’nın operasyon hazırlıklarıyla bağlantılı sınır hattına yönelik sevkıyat devam ediyor. Geçen yıl Şırnak Silopi’deki 172’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı Şehit Ercüment Türkmen Kışlası’na konuşlandırılan zırhlı askeri araçlardan bir bölümü, dün TIR’lara yüklenerek Hatay’a gönderildi. Gönderilen araçlar arasında tanklar da bulunuyor. Hatay Kırıkhan’daki Hawk füzelerinin de, Afrin’e doğru yöneltilip gelebilecek füze saldırılarına karşı hazır tutulduğu öğrenildi.
80’DEN FAZLA ATIŞ: TSK’nın Afrin sınır hattındaki karakollarda konuşlu tüm Fırtına obüslerinin namluları Suriye’ye doğru çevrilmiş durumda. Hafta sonunda Afrin’de PYD/YPG güçlerinin taciz atışlarına karşı Fırtına obüslerinin 80’den fazla atışla karşılık verdiği öğrenildi.
İKİNCİ SENARYO: ÖNCE HAVADAN SONRA KARADAN
Habertürk'ün haberine göre ise Türkiye 2017 yılı içinde 3 kez Afrin’e operasyon gerçekleştirmeyi planlarken teknik hazırlıkların tamamlanmasına rağmen diplomatik kanallardan beklenen olumlu sonuçlar alınamadığı için operasyonu askıya aldı. Operasyon iki aşamalı olacak.
HAVADAN VE KARADAN 45 GÜNDÜR İZLENİYOR: Türkiye, YPG’yi Afrin’de İHA ve fiziki istihbaratla 13 Ekim’den bu yana yani 45 gündür dikkatle izliyor. Afrin’in halihazırda doğu-batı ve kuzey hattından tamamen kuşatıldığı ifade edilirken, olası operasyon sürecinde terör örgütü YPG’nin 3 tarafının kuşatıldığı için teröristlerin rejim kontrolündeki güneydoğu istikametinden kaçabileceğine dikkat çekiliyor.
BİRİNCİ AŞAMA HAVADAN: Diplomatik ve askeri kaynaklar bölgenin fiziki koşullarını, PKK ve YPG’nin bölgedeki sabit ve hareketli unsurlarını dikkate alarak operasyonun ilk aşamada havadan gerçekleşecebileceğini belirtiyor. Hava operasyonlarının 6 günle sınırlı kalmasının beklendiği öğrenilirken, ekim ayından bu yana havadan ve yerel unsurlar aracılığı ile elde edilen fiziki istihbarata göre sabit ve hareketli 71’i Türkiye, İdlib ve Fırat Kalkanı sınır bölgesi yanı başında olmak üzere toplam 149 hedefin havadan ve sınır hattındaki topçu birlikleri desteği ile vurulacağı ifade ediliyor. Ancak askeri kaynaklar, bu tip operasyonlarda kara unsurlarının sahaya girmesi ile süpürme harekâtının yapılabileceğine dikkat çekiyor.
İKİNCİ AŞAMA KARADAN: İkinci aşamada ise fiziki koşulların uygun olması nedeniyle Fırat Kalkanı bölgesinden ve İdlib hattından operasyonun yoğunlaşacağı ve çatışmaların yoğunluğuna göre Türkiye sınır hattından topçu ateşi ile hedeflerin vurulacağı kaydedildi. Askeri kaynaklar, doğu ve batı hattından yapılacak sıkıştırma harekâtı sonrası Türkiye sınır hattından da operasyona destek gidebileceğini belirtiyorlar.