Afrikalı futbolcuların, eski günlerini arayan Bangladeş Ligi'ndeki hakimiyetlerinden futbol federasyonu memnun, ama bazı taraftarlar, yerli oyunculara ağırlık verilmesinden yana.
Abone olAwudu İbrahim, yedi yıl önce Hollanda'da amatör bir kulüple sözleşmesi yenilenmeyince futbol kariyerinin bittiğini düşünmüştü.
Ama sonunda yolu Bangladeş'e düştü ve şimdi Bangladeş Premier Ligi'nin yıldız oyuncularından biri oldu.
İbrahim yedi sezondur, Gana'nın başkenti Accra'daki evinden binlerce kilometre uzakta, Bangladeş'in başlıca takımlarından Abahani'nin formasını terletiyor.
İbrahim, "Dostlarım bana Bangladeş'ten ilk bahsettiğinde biraz tereddüt ettim. Ülkeyi çok fazla bilmiyordum. Önce bir deneme idmanına çıktım. Sonra da oynamaya başladım" diyor.
İbrahim gibi oyuncuların başarısı, Bangladeş Premier Ligi'ne çok sayıda yabancı futbolcuyu çekti.
Ligde şu anda çoğu Afrikalı, 50'den fazla yabancı oyuncu var.
Gazetelerin spor sayfaları, Afrikalı futbolcularla ilgili haberlerle dolu.
Bugün Bangladeş futbolunda Gana, Nijerya, Fas ve Kamerunlu oyuncuların hakimiyeti var.
Abahani formasını giyen bir diğer Ganalı oyuncu Abdülsamed Yusuf, "Futbol Bangladeş'te büyüyen bir spor. Bu nedenle çok sayıda Afrikalı futbolcuyu kendisine çekiyor. Ülkeme ne zaman gitsem, dostlarım bana buradaki ligi soruyor. Gelip oynamak istiyorlar" diyor.
Ayda 2 bin dolar
Tabi ki Bangladeş Ligi, Avrupa'daki benzerleri kadar para harcanmıyor. Ama yine de yabancı oyuncuları tutacak kadar ödeme yapabiliyorlar. Yetkililer yabancı oyuncuların ayda 2 bin dolar kadar kazanabildiğini söylüyor.
Futbol bir dönem ülkenin en popüler sporuydu. Ama bu unvanını krikete kaptırdı.
Bangladeş Futbol Federasyonu yetkilileri, Afrikalı oyuncuların futbolun eski önemine kavuşmasına yardımcı olduğunu söylüyor ve taraftarları stadyumlara çekeceğini umuyorlar.
Federasyon Başkanı Gazi Selahaddin, "Afrikalı futbolcular fizik açısından güçlüler ve yerli oyunculardan daha yetenekliler. Kaliteli yabancı futbolcular oynatırsanız, yerli oyuncular da daha iyi bir hale gelir" diyor.
Selahaddin, ülkede futbol standartları yükseldikçe, Bangladeşli oyuncuların Avrupa'da ya da diğer yabancı liglerde oynayabileceğini belirtiyor.
Bangladeş'te oynamak Afrikalı oyuncular açısından kârlı, ama bazıları Bangladeş'te oynamanın olumsuz yanları da olduğu görüşünde.
Awudu İbrahim, "Avrupa'daki eğlenceli ortamı özlüyorum. Arkadaşlarımla çıkardık ve yapacak pek çok şey olurdu. Burada pek öyle bir durum yok. Ama bir profesyonel olarak buradaki kültüre saygı duymalıyız" diyor.
Bazıları da ailelerini özlüyor. Çünkü kontratları ailelerini getirmelerine izin vermiyor.
'Yerli oyuncular daha iyi'
Mohammaden takımı adına oynayan Nijeryalı futbolcu Damian Udeh, "Ailemi çok özlüyorum. Çok zor. Ama Bangladeş'e ilk geldiğimde pek çok Nijeryalı oyuncuyla tanıştım. Onlar hayatımı kolaylaştırdı" diyor.
Ama Afrikalı futbolcuların ligin kalitesini yükselttiğine herkes inanmıyor.
Bir Abahani taraftarı, "Bizim ülkemizde daha iyi oyuncularımız var. Ligimiz kendi oyuncularımızla daha iyi olur. Yabancı oyunculara gerek yok" diyor.
Bazı taraftarlar katılmayabilir ama, Afrikalı oyuncuların Bangladeş futboluna yeni bir boyut kattığına şüphe yok.
BBC'nin Avrupa futbolundan derlediği haber, analiz ve izlenimleri, BBC Türkçe'nin Facebook'taki futbol sayfası Altıpas'ta da okuyup paylaşabilirsiniz.