Kaddafi'yi hedef alan operasyon, bazı Afrikalı liderlerce 'çifte standart' ve 'rejim değişikliği' girişimi olarak nitelendi.
Abone olLibya'da Muammer Kaddafi'nin isyancı gruplara karşı hava saldırıları düzenlemesini engelleme hedefiyle başlatılan operasyonda üçüncü gün geride kalırken, operasyon eleştirilere hedef oluyor.
BM yetkisinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda NATO müttefikleri arasındaki tartışmalar ittifakın komutayı üstlenmesi çağrılarının hayata geçmesini engelliyor.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, dün operasyonu bir haçlı seferine benzetmiş; Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev ise derhal devreye girerek bu ifadeleri yumuşatmaya yönelmişti. Medvedev, Putin'in sözlerini kabul edilemez diye niteledi.
En sert eleştiriler ise Afrika kıtasından geliyor.
Zuma, Museveni ve Mugabe sert çıktı
BM Güvenlik Konseyi'nde, harekete geçilmesi için lehte oy veren Güney Afrika, yaşananlar ışığında derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Aynı zamanda Afrika Birliği'nce arabuluculuk için görevlendirilen heyet üyelerinden olan Güney Afrika lideri Jacob Zuma yapılanları 'rejim değişikliği doktrininin bir uzantısı' olarak niteledi.
Diğer bazı Afrika ülkesinin liderleri de operasyonu eleştiriyor.
Uganda lideri Yoweri Museveni, New Vision gazetesinde yayınlanan uzun makalesinde Batı'yı çifte standart uygulamakla suçladı.
Museveni de Afrika Birliği'nin arabuluculuk için görevlendirdiği beş üyeli heyetin üyelerinden biriydi.
'Daha çok silahlanan bir dünya'
Museveni, isyancılara destek için neden batı yanlısı olarak tanımladığı Bahreyn'e de müdahale edilmediğini sorguladı.
Museveni "Batılı ülkelerin önce Irak şimdi, Libya'daki davranışları 'güçlü olan haklıdır' anlayışını gösteriyor. Eminim olanağı bulunan pek çok ülke askeri araştırmalarını hızlandıracaktır; böylece önümüzdeki yıllarda daha çok silahlanmış bir dünya göreceğiz" dedi.
Batılı ülkelerle ilişkileri uzun yıllardır kötü giden Zimbabve lideri Robert Mugabe de hava saldırılarını kınayarak amacın ülkenin petrol zenginliğini ele geçirmek olduğunu savundu.
Namibya Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba bombardımanı 'Afrika'nın içişlerine müdahale' olarak niteledi.
Nijerya dışişleri bakanı, uluslararası toplumun 435 kişinin ölüp 450 bin kişinin evlerini terkettiği Fildişi Sahili'ne değil de Libya'ya müdahale etmesini bir çelişki olarak niteledi.
Libya, Afrika Birliği'ne en büyük mali kaynak sağlayan ülkelerden biriydi.
Albay Muammer Kaddafi bir Afrika Birleşik Devletleri oluşturulmasını; birliğin tek bir hükümet, para birimi ve ordusu olmasını savunuyordu.
Bu fikirleri nedeniyle Afrikalı liderlerle sürtüşme yaşasa da Kaddafi birliğin etkili isimlerinden biriydi.
Kaddafi aleyhtarı eylemlerin başlaması, ülkedeki binlerce Afrikalı göçmen işçinin de ülkeden ayrılmasına yol açtı.
Kaddafi, çatışmalarda Afrika ülkelerinden getirdiği paralı askerleri kullanmakla suçlanıyordu.