BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Afla dönen öğrenciler şok oldular

Birçok üniversite, öğrencileri bıraktıkları sınıftan başlatırken Mimar Sinan Üniversitesi'ne dönenler sürprizle karşılaştı

Abone ol

Üniversite eğitimi yarım kalan 148 bin öğrenciye, geçtiğimiz şubat ayında çıkan af kanunu ile birlikte, okullarını bitirmek için ikinci bir imkân sağlandı.

Birçok üniversite, öğrencileri bıraktıkları sınıftan başlatırken Mimar Sinan Üniversitesi'ne dönenler sürprizle karşılaştı. Üniversite, 2003'ten önce okulla ilişiği kesilen 53 öğrenciyi, dördüncü sınıftan ayrılmış olsa bile 1'den başlattı. Başarı ile verdikleri dersleri bir kez daha almak istemeyen öğrenciler, yönetime tepkili. Üniversite ise yasal yetkiye dayanılarak ve kurumun prestiji düşünülerek bu kararın alındığını savunuyor.

Öğrenci affı kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne başvuran öğrencilerden bazıları büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Üniversiteye dönen 644 öğrenciden 53'ü okula ayrıldıkları sınıflardan değil, birinci sınıftan başlatıldı. Bu öğrencilerden biri de Şengül Tekşen. Başörtüsü yasağı yüzünden matematik bölümü son sınıftan ayrıldığı okuluna 12 yıl sonra dönen Tekşen, kaydının ancak birinci sınıfa yapılabileceğini öğrenince şoke oldu.

Üniversiteye başlamadan önce 2 çocuğuna bakması için annesini zar zor ikna ettiğini belirten Tekşen, okula yakın olması için evini de taşıdığını söyledi. Bütün planlarını bir yıllığına ayarladığın anlatan Tekşen, 4 yıl okula gitmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Elinde başarıyla bitirdiği dersleri gösteren transkript bulunmasına rağmen bunların yok sayıldığını dile getirdi.

Okuldan tarih bölümü 3. sınıftan ayrılmak zorunda kalan Hacer Duru da üniversiteye heyecanla dönüp hüsrana uğrayanlardan. "13 yıllık ayrılığı düşününce içim acıyor. Bunun için üniversiteye başvurdum." diyen Duru, "Gördüğüm dersler, hocalar aynı olmasına rağmen aynı dersleri bir kez daha almak zoruma gidiyor." ifadelerini kullandı. Uygulamanın kasıtlı olduğunu düşünen Duru, derslerin başlamasına rağmen yönetimin kendilerine karşı duyarsız davranmasından şikayet etti:

"Hangi sınıftayız, hangi dersleri alacağız bunu dahi bilmiyoruz, okul numaramız bile yok." Yıllar sonra istatistik bölümüne dönen Nuran Köse ise sadece alan derslerini değil Türk dili ve edebiyatı, Atatürk ilke ve inkılapları gibi seçmeli dersleri bir kez daha görmek zorunda bırakılmalarından yakındı.

MAĞDURLARDAN BİRİ DE LOKMAN AYVA'NIN EŞİ

Uygulama nedeniyle hayal kırıklığına uğrayanlardan biri de eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın eşi Şule Ayva. 2000 yılında Türk dili ve edebiyatı 2. sınıftan kaydını sildirmek zorunda kalan Ayva, af yasasından yararlanarak üniversiteye geri döndü. Hiç alttan ders bırakmayarak bitirdiği 1. sınıfı yeniden okumak zorunda olduğunu duyunca şoke oldu. "Fark derslerini veya ek dersleri alttan alma talebimiz reddedildi." diyen Ayva, kararı art niyetli gördüğünü söyledi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Fatma Senyücel ise senato kararını sadece kendilerinin değil birçok üniversitenin uyguladığını savundu. Uygulamanın gerekçesini, üniversiteden ilişiği kesilenlere af yolunu açan 6111 sayılı kanunda yer alan "Kayıt hakkı kazananların, daha önce başarılı olduğu dersi kabul edip etmeme vb. koşullarını yükseköğretim kurumunun ilgili kurulları belirler." ifadelerine bağladı. Mağdur öğrenciler için yeni bir düzenleme yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

İstanbul'un köklü üniversitelerinden İstanbul ve Marmara'da ise afla dönen öğrencilerin daha önce başarı ile geçtikleri dersleri tekrar almaları söz konusu değil. Öğrenciler sadece müfredatta değişiklik yapılan veya kaldırılan derslerin yerine yeni dersler okumak mecburiyetinde. Afla dönen öğrencinin hangi dönemden derse başlayacağını ise fakültelerde oluşturulan kurullar, öğrencinin transkript durumu belirliyor.