Kabil'deki savunma bakanlığında yüzlerce bakanlık çalışanını hedef alacağı düşünülen 11 intihar yeleği bulunduktan sonra bir kısmı Afgan askeri olan çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Abone olAfganistan'ın başkenti Kabil'de büyük bir intihar saldırısı planının açığa çıkarılması ardından 16 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
BBC'ye bilgi veren istihbarat görevlileri savunma bakanlığı binasında 11 intihar yeleği bulunduğunu söylediler.
Gözaltına alınanlardan bazılarının Afgan ordusu askerleri olduğu bildiriliyor.
İntihar yelekleri dün başkanlık sarayına bir kilometre mesafedeki savunma bakanlığı otoparkının çevresindeki üç ayrı odada bulunmuştu.
İlk anda, 6 asker gözaltına alındı ve ilk gelen haberlerde bu kişilerin silahlı ve saldırıya geçmeye hazır oldukları kaydedildi.
Bomba yüklü intihar yelekleriyle düzenlenecek saldırının savunma bakanlığı çalışanlarını evlerine taşıyan servis araçlarını hedeflediği sanılıyor.
1100 savunma bakanlığı çalışanını evlerine taşıyan 11 servis otobüsü, gözaltıların gerçekleşmesinden 45 dakika sonra hareket edecekti.
Bugün 10 kişi daha gözaltına alındı; istihbarat ve güvenlik yetkilileri, BBC'ye operasyonun halen devam ettiğini ve bakanlığın kapalı olduğunu söylediler.
BBC'nin Kabil'deki muhabirlerinden Bilal Sarwary, orduya sızan Talibancılar ve münferit askerler tarafından yöneltilen saldırıların yıllardır Afgan ordusu ve polis teşkilatı açısından büyük sorun olduğuna dikkat çekiyor.
Dün Paktita ve Leşker Gah bölgelerinde meydana gelen iki ayrı olayda da Afgan güvenlik güçlerine mensup askerler bir Amerikan ve iki İngiliz askerini öldürmüşlerdi.
NATO askerlerine yönelik saldırılar, Şubat ayında Amerikalı askerlerin Kur'an yaktığının duyulması, ardından da 9'u çocuk 17 Afgan sivilin bir Amerikan askeri ya da askerleri tarafından öldürülmesi sonrasında artış gösterdi.
Afganistan'daki son muharip NATO birliklerinin 2014 yılında çekilmesi planlanıyor.
Bunun öncesinde Afgan güvenlik güçlerini kuvvetlendirme ve Taliban ile bir anlaşmaya varma çabaları sürüyor.
Taliban 11 Mart tarihinde 17 Afgan sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra Amerikalıları "muğlaklık ve tutarsızlık" ile suçlayarak görüşme masasından çekilmişti.