Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylar sayılmaya başlanırken, Taliban şiddeti devam ediyor. Örgüt oy kullanan bazı kişilerin parmağını keserken, seçimlerde hile iddiaları endişe yaratıyor.
Abone ol
Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylar sayılırken, Taliban oy kullanan bazı kişilerin parmaklarını kesti. Yol kenarında patlayan bir bomba ise aralarında seçim görevlilerinin de olduğu 11 kişinin ölümüne neden oldu.
Haber ajanslarına konuşan yetkililere göre Herat eyaletinde parmakları kesilen 11 Afgan hastanede tedavi altına alındı. Taliban'ın oy kullananları cezalandırmak için oy kullandıktan sonra mürekkebe batırdıkları parmaklarını kestiği söyleniyor.
Ülkenin kuzeyinde yer alan Samangan eyaletinde ise cumartesi günü bir minibüs yol kenarına yerleştirilmiş bir patlayıcıya çarptı. Eyalet valilisi Hayrullah Anuş Reuters'a patlamada ölen 11 kişi arasında üç seçim komitesi çalışanı ve cumhurbaşkanı adaylarından Doktor Abdullah Abdullah'ın seçim ekibinden iki gözlemcinin olduğunu söyledi.
Fransız Haber Ajansı (AFP) Afganların sandığa gittiği Cumartesi günü gerçekleşen saldırılardan ölen kişi sayısının 50'yi geçtiğini duyurdu.
Toplam 12 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunan seçimlerin ikinci turunda, Taliban şiddetine rağmen sandığa giden seçmen sayısı AFP'nin verilerine göre aşağı yukarı 7 milyon.
Seçimlerde eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ve eski Dünya Bankası ekonomisti Eşref Gani yarışıyor.
Beyaz Saray seçmenlerin cesaretini kutlarken, seçimleri "Afganistan'ın demokrasi yolunda ileri doğru atılan önemli bir adım" olarak nitelendirdi."
Oylamadaki usulsüzlüklerle ilgili iddiaların ise tartışmalı bir sonuç ortaya çıkarmasından kaygı duyuluyor. Cumartesi günü geç saatlerde her iki aday da usulsüzlük iddialarını dile getirmeye başlamıştı.
Afganistan Araştırmacıları Ağı (Afghanistan Analyst Network)'ten Kate Clark, "Şimdi kazan ya da kaybet zamanı" diyor. "Oy kullanmak seçimin sadece bir aşaması ve halen değişebilecek çok şey var. Burada iyi bir kaybeden olmak pek bir işe yaramıyor" diyor.
Yetkililer seçimdeki asıl kaygının iki adayın oy oranlarının birbirine yakın sonuç vermesi olduğunu söylüyor. Çünkü bu durumda kaybeden taraf yenilgiyi reddedebilir ve ülkenin yeniden etnik bir savaşa girmesi ihtimali ortaya çıkabilir.
Clark "Eğer (sonuçlar) yakınsa ve seçimde hile çok gibi görünüyorsa ve her iki aday da sorun çıkarmak istiyorsa, aylar süren bir kavga görebiliriz" diyor.
Seçimin ilk turundaki sekiz adayın hiçbiri ilk turda seçilmek için gereken yüzde 50'lik oy oranına ulaşamamıştı.
İlk turda Abdullah oyların yüzde 45'ini alırken, Gani yüzde 31.6'da kalmış. Her iki aday da usulsüzlükler yapıldığını savunmuştu.
Seçimden ilk sonuçların 2 Temmuz'da, kesin sonuçların ise 22 Temmuz'da alınması bekleniyor.