Erkek işi olarak bilinen marangozculuk, Afganistan'ın zor şartlarında hayata tutunmaya çalışan kadınlar için yeni bir umut oldu.
Abone olErkek işi olarak bilinen marangozculuk, Afganistan'ın zor şartlarında hayata tutunmaya çalışan kadınlar için yeni bir umut oldu. Başkent Kabil'in arka sokaklarında kurulan atölyelerde kerestelere şekil veren Afgan kadınlar, hem para kazanıyor hem de neler yapabileceklerini gösterme fırsatı yakalıyor.
NATO TV'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haberine göre, Kabil'de yaşayan her yaştan kadın, işlerin ağır olmasına aldırış etmeden odunları kesiyor, onlara biçim veriyor ve ev eşyaları üretiyor. Yaptıkları el işi mobilya, oyuncak ve hediyelik eşyaları satan marangozlar günde 200 Afgani (Yaklaşık 4 dolar) para kazanıyor.
Bu kadınlara öncülük eden kişi ise 45 yaşındaki Fatıma Akbari. Kocasının 12 yıl önce Taliban güçlerine katıldığını ve terk edildiğini belirten Akbari, çocuklarına bakabilmek için İran'a gitmek zorunda kaldığını, orada öğrendiği marangozculuk mesleği ile ülkesine geri döndüğünü kaydediyor. Akbari, "Henüz işe yeni başlamış sayılırım. Şu an 5 atölyemiz var. Ancak ben ülkedeki 34 vilayete de yayılmak ve küçük fabrikalar kurmak istiyorum. Afgan kadınına bir erkek gibi çalışmayı öğretiyorum" ifadelerini kullanıyor. Akbari, eşlerini veya çocuklarını çatışmalarda kaybeden dul Afgan kadınların yaşamlarını sürdürebilmeleri için onların elinden tuttuğunu dile getiriyor. Akbari, yanında çalışanların İngilizce öğrenmesi için de uğraş veriyor. Ona göre para kazanmak için İngilizce bilmek şart.
Fatıma Akbari'nin yardımcılarından biri, kocasının savaş sırasında bir elini ve bacağını kaybettiğini, çalışamadığını, bu meslek ile ona bakabildiğini anlatıyor. 13 yaşındaki Hortena için ise marangozculuk bir tatil işi. Hortena, atölyeye para kazanmak için değil, bir şeyler öğrenebilmek için geldiğini vurguluyor.
Gülerek ellerini gösteren bir başka kadın ise, "Her zaman acıyorlar ve berbat durumdalar. Ama eşim bir Taliban saldırısında ağır yaralandı. Çalışamaz durumda. Eve yiyecek ve içecek bir şeyler götürebilmek için bunu yapmak zorundayım" şeklinde konuşuyor.
2001'e kadar süren Taliban rejimi sebebiyle, günlük hayattaki rollerinin yok derecesine kadar azalmasına rağmen Kabil'de çalışan marangoz kadınlar, kendi ayakları üzerinde durmak için çabalıyor.