BIST 9.480
DOLAR 34,43
EURO 36,37
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

AFAD'den nefes kesen sel tatbikatı

AFAD Başkanlığı tarafından 21 Bölge Müdürlüğü'nden toplam 230 personelin katılımıyla gerçekleştirilen 'Selde Arama Kurtarma' tatbikatı, nefesleri kesti.

Abone ol

Tatbikatı değerlendiren AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Bugün son derece başarılı ve entegre bir çalışmayı yürüttük" dedi.

Samsun'da 2012 ve 2013 yıllarında gerçekleşen sel felaketleri nedeniyle Başbakanlık AFAD Yönetimi Başkanlığı tarafından Terme ve Salıpazarı ilçelerinde 'Selde Arama Kurtarma' adı altında tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatın ilki Terme'de bulunan Terme Çayı üzerinde yaplıdı. Buradaki tatbikatta sel dolayısı ile su seviyesinin yükselmesinin ardından köprü ayağında mahsur kalan bir vatandaşla, sel sularında hayatını kaybeden birinin karaya çıkartılması canlandırıldı.

Yapılan tatbikatın ardından Salıpazarı İlçesi'ne geçildi. Burada da yine sel felaketi nedeniyle Terme Çayı'nın içersinde mahsur kalan vatandaşlar ile sular altında kalan araçların çıkarılması canlandırıldı. Salıpazarı'ndaki tatbikatta ayrıca Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ekipleri tarafından helikopter yardımı ile mahsur kalan vatandaşlar bulundukları yerden alınarak temsili olarak kurtarıldı.

Gerçeğini aratmayan tatbikatlar sonrasında değerlendirmelerde bulunan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Tatbikatın genel amacı 2012 ve 2013 yıllarında Samsun'da yaşanan sel felaketleriydi. Başbakanlığımızın, AFAD Başkanlığı yönetiminde Samsun'da gerçekleştirdiğimiz bu tatbikat büyük bir başarı ile tamamlandı. Çeşitli kurumların bir araya gelerek yardımlaşma noktasındaki çalışmalarını da bu tatbikatta görme imkanı bulduk. Bu tatbikat, afet olduğu taktirde onlara daha rahat müdahale edebilmeye fırsat oluşturacak çalışmalar içeriyordu" dedi.

Bu tarz tatbikatlara önem verdiklerini ifade eden AFAD Başkanı Fuat Oktay ise, "Burada gerçekleştirdiğimiz canlandırmalar, planlı tatbikatlarımızdan birisidir. Bölgenin ve şehirlerin afetselliğine göre farklı illerde planladığımız tatbikatlardır. Bir önceki tatbikatımız Erzurum'da çığ ile ilgili olmuştu. Buradaki de afetsellik boyutunda sel ve su baskınlarına göre yaptığımız tatbikattır. 21 ilden 230 arkadaşımız bu tatbikata katıldı. Bu tür çalışmalar bizim için önemli. Afetlerle mücadelede 2 ayrı bölüm var. Birincisi önleyici tedbirlerin alınıyor olması, ikincisi de aldığınız her tedbire rağmen özellikle doğal afet boyutunda kaçınılmaz afetler olduğunda da müdahaleye hazır olmak. Bu müdahale boyutu ile ilgili hazırlık çalışmasıydı. Bugün son derece başarılı ve entegre bir çalışmayı yürüttük. Bunlar sürekli devam edecek. Türkiye'yi afetlere hazır ve dirençli topluma dönüştürmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.