BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ADSLde tepki dinmiyor

ADSL tarifelerine yapılan indirimler tartışma konusu oldu. Tüketiciler oldukça tepkili.

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, ADSL tarifelerinde internetin 2 kat hızlandırıldığı ve fiyatların da yüzde 10-18 oranında aşağı çekildiği açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Bol, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany'nin ADSL tarifelerinde interneti 2 kat hızlandırarak kotalı internet erişiminde en alt hız limitini 512 kilobite çıkarttıklarını, bunun karşılığında ise ücretlerin yüzde 10 ile 18 oranında aşağı çekildiğini açıkladığını hatırlattı.

Tarifeler incelendiğinde, “hızın 2 kat artması karşılığında fiyatların aşağı çekildiği” açıklamasının gerçekleri yansıtmadığının görüldüğünü iddia eden Bol, şunları kaydetti:

“Türk Telekom kotasız internet tarifelerinde uyguladığı en alt hız limitini 256 kilobitten 512 kilobite yükseltirken, halen 256 kilobit olan en düşük bağlantı hızını tarifelerden çıkarmıştır.

Dar gelirli kullanıcıların ve öğrencilerin rağbet ettiği 256 kilobitlik erişim hızının kaldırılarak 512 kilobite yükseltilmesi indirim değil, ancak zam kavramıyla ifade edilebilir. Daha önce 256 kilobit hıza 49 YTL ödeyen aboneler, 512 kilobit hıza 89 YTL ödemek zorunda kalacaklardır. Yüzde 55 oranında zam anlamına gelen bu düzenleme İngiliz standartlarına göre indirim olarak mı açıklanmaktadır?”


“DÜNYANIN EN PAHALI İNTERNET ERİŞİMİ TÜRKİYE'DE”


Türkiye'de internet alt yapısının sorunlu olduğunu da belirten Bol, yapının “2 kat hız”ı kaldırmaktan uzak olduğunu savundu.

Bol, dünyanın en pahalı internet erişiminin Türkiye'de sağlandığını da kaydederek, Almanya'da 1 megabit kotasız internet erişimi alan kullanıcıların aylık yaklaşık 60 YTL, Japonya'da 100 megabit internet erişimi için ödenen ücretin ise 96 YTL olduğunu, İngiltere'de ise 512 kilobit sınırsız internet erişimi için yaklaşık 30 YTL ödendiğine işaret etti.