BIST 9.745
DOLAR 35,21
EURO 36,82
ALTIN 2.979,90
HABER /  SAĞLIK

Adet gecikmesi 7 günü geçtiyse...

Adet neden gecikir? Adetiniz geciktiğinde muhtemelen hamile olduğunuzu düşüneceksiniz ama elmaelma.com'un haberinde yer alan diğer sağlık sorunlarına mutlaka dikkat edin deriz.

Abone ol

Halk arasında bilinen adıyla adeti (regl) ergenlik çağına girmiş olan her sağlıklı kadın düzenli bir döngü içerisinde görmektedir. Bu döngü 28- 35 gün aralığında olduğu taktirde düzenli bir regl döngüsünden söz edilebilir. Eğer 28 den az 35 den fazla gün aralığında adet görüyorsanız ve bu düzensizlik bir kereye mahsus değilse mutlaka doktorunuza görünmenizi tavsiye ediyoruz. elmaelma.com'un aşağıda sıraladığı bir çok etken adetin gecikmesine sebep olduğu gibi farklı sağlık sorunlarınızın da olduğunun göstergesi olabilir.

STRES ALTINDA OLMAK

Adet gecikmesine yol açan en büyük sebeplerden biri strestir. Stres, adet gecikmesine yol açtığı gibi birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir. Aşırı stresli dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır, yumurtlama olmadığında ya da geciktiğinde adet de gecikir.

HASTALIK GEÇİRMEK

En ufak bir hastalık hali, vücudun tümünü etkilemektedir. Bununla birlikte yumurtlamanın gecikmesine sebep olur. Yumurtlamanın gecikmesiyle birlikte adet de gecikebilir. Birkaç hafta önce yakalandığınız grip, adetinizin gecikmesine yol açabilir. 

TİROİD BOZUKLUKLARI

Östrojen ve progesteron hormonlarındaki değişiklikler yumurtlama zamanını etkileyebilir. Bu hormonların düzenli bir şekilde salgılanması ise hipofiz bezi ile ilgilidir. Aynı zamanda hipofiz bezi, tiroid bezinin işlevlerini de kontrol eder. Tiroid bezinin salgıladığı tiroksin hormonu, organların çalışmasını sağlayan bir işlev görür ve hipofiz bezinin çalışmasını da etkiler. Bu anlamda tiroid bezindeki dengesizlik metabolizmanın tamamını bozabilir. Buna adet gecikmesi de dahil!

AŞIRI EGZERSİZ YAPMAK

Özellikle profesyonel sporcuların yaşadığı bu sorun, egzersizlerini arttırdığın ve buna rağmen günlük tükettiğin kalori miktarını azalttığın durumda senin için de geçerli olabilir.

İLAÇ KULLANMAK

Kullanılan ilaçlar, adet dengesini bozabilir. Bununla birlikte, yeni bir ilaca başlamak, var olan ilacın dozunu değiştirmek, adet gecikmesine yol açabilir. Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliği sebepleri arasında yer alabilir. 

DÜZENSİZ KİLO ALIP VERMEK

Kilo almak ya da kilo vermek, vücut kitle indeksi; regl gecikmesine sebep olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet gecikmesi kaçınılmazdır. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olduğu kişiler, ani kilo değişikliği yaşadıysa regl de gecikme yaşayabilir

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) gibi durumlar ve tiroit bozuklukları da adet düzensizliklerine davetiye çıkarabilir.Grip gibi çabuk geçen hastalıkların dışında, plikistik over sendromu adı verilen hastalık da adetin gecikme nedenlerinden biri! Uzun süre yumurtlayamama durumunda ortaya çıkabilen bu hastalıkta adet döngülerinin tamamlanması daha uzun sürer. Polikistik over hastalığı; uzun dönemde şeker hastalığı, hipertansiyon, rahim kanseri, kalp ve damar hastalıklarına sebep olabildiği için fark edilmesi gereken bir sorundur. Polikistik over belirtileri için şunları sıralayabiliriz:

-Adet döngülerinin 35 günden uzun bir sürede tamamlanması,

-Tüylenme,

-Saç dökülmesi,

-Sivilce sorunu.

AŞIRI ZAYIF YA DA OBEZ OLMAK

Düşük ya da fazla kilo, metabolizmanın çalışma biçimini değiştirerek yumurtlamanı yavaşlatabilir. Bu yüzden fazla ya da düşük kilolu olduğun durumda sağlıklı beslenerek ideal kilona ulaşman,adet düzensizliğiyle başa çıkma yöntemlerinden biri olabilir.

Ayrıca aşırı derecede düşük kilolu olan ve buna rağmen ince kalma konusunda son derece ısrarlı kişilerde görülebilen anoreksiya hastalığı da regl gecikmesi nedenlerinden biridir.

Bu arada düşük kilo gibi fazla kilo da yumurtlamanı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden obezitenin de anoreksiya gibi hormonal değişikliklere sebep olarak adet düzensizliğine yol açabileceğini söyleyelim.

YAŞIN İLERLEMESİ

Yaş ilerlemesine bağlı olarak menopoz dönemine yaklaşmak, menopozdan önceki ilk zamanlar adet düzenini bozabilir. Çünkü ovulasyon yavaş yavaş kapanır. Öte yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç yıl düzensizlikler görülebilir. Bu düzensizlik zamanla düzelecektir.

HAMİLELİK

Adet gecikmesinin en çok görülen nedenlerinden biri de hamileliktir. Hamilelik süreci içine girildiğinde regl, 9 ay boyunca gecikebilir. Ancak istisnai durumlarda mevcuttur.

Tüm bu saydığımız etkenlerin dışında günlük rutininizi önemli ölçüde değiştirdiğiniz taktirde de adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.Örneğin şehir değiştirmek, hava değişimler... Böyle durumlarda endişe etmenize gerek yoktur çünkü bu durum geçicidir.

Kaynak: elmaelma.com