BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.005,97
HABER /  DÜNYA

Adana’dan Ermenistan’a mobilya ihracatı

Adana’da, 1985 yılından bu yana mobilya sektöründe bulunan bir firma; Ermenistan, Irak, İran, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelere mobilya i...

Abone ol

Adana’da, 1985 yılından bu yana mobilya sektöründe bulunan bir firma; Ermenistan, Irak, İran, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkelere mobilya ihraç ediyor.
Adana’da kurulu Güldiker Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güldiker yaptığı açıklamada, Yavuzlar Mahallesi’nde 28 yıl önce 80 metrekarelik dükkanda başladıkları ticari hayatlarını, günümüzde 13 bin metrekarelik alanda sürdürdüklerini söyledi. Güldiker, üretimlerini ’Cassara’ markası ile yaptıklarını belirterek, "Bayilik sistemiyle çalışıyoruz. Ürünlerimiz Türkiye’nin hemen her yerinde rahatlıkla bulunabiliyor. Ürün tasarımlarımız tamamen kendimize ait. Dünya markaları ile yarışır hale geldik. Üretimimizde son teknolojiyi kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Güldiker, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ürün gönderdiklerini vurgulayarak, "Yurt dışında Irak başta olmak üzere, İran, Libya, Suudi Arabistan ve Ermenistan gibi ülkelere ürün gönderiyoruz" diye konuştu.
Türk mobilya sektöründeki firmaların, dünyanın en önemli ve büyük fuarlarına da katıldığını anlatan Güldiker, "Bu fuarlarda tasarım, marka yönetimi anlamında hiçbir eksikliğimizin olmadığını görüyoruz" dedi.
Kentin son yıllarda mobilya sektöründe önemli marka ve üretim merkezi konumunda olduğunu bildiren Güldiker, "Kentte yaklaşık 2 bin 500’e yakın firma üretim yapıyor. Yapılan araştırmalara göre Adana, mobilya sektöründe faaliyet gösteren iş yeri sayısı bakımından iller sıralamasında 5, istihdam sayısı açısından ise 6’ncı sırada yer alıyor. Kentten başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine yılda 50 milyon dolarlık ihracat yapılıyor" şeklinde konuştu.
Sektörde kümelenememe sorununun bulunduğunu anlatan Güldiker, "Mobilyacılar sitesinde 600 esnaf var ve site artık tamamen dolmuş durumda. Birçok mobilyacı yer sıkıntısı çekiyor. Yer sıkıntısının acilen çözümlenmesi gerekiyor. Bu nedenle sitenin arkasındaki alanın imara açılması için yerel yönetimler harekete geçmeli" dedi.
Mobilya sektörünün emeği yoğun bir sektör olduğunu söyleyen Güldiker, şunları kaydetti:
"Tekstilde olduğu gibi KDV yüzde 8’lere düşürülmeli. 2008’de yaşanan durgunluktan dolayı KDV’de indirim yapılmıştı. 5 yıl önce yapılan KDV indirimiyle rahatlayan sektör 4 -5 yıldır iyi gidiyordu. Ancak firmalar bugün yine durgunluk yaşıyor. Bundan dolayı sektör yine KDV indirimi beklentisine girmiş durumda. Yapılacak indirim yararlı olacaktır. Yapılacak KDV indirimi piyasaları canlandıracaktır. Bunun yanında dünya piyasasında firmaların rekabet gücünü etkileme adına önemli katkı sağlayacaktır."
Güldiker, sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına da dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Firmaların çoğu kalifiye eleman bulmakta büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntının çözümü için meslek liselerinin açılmasına ağırlık verilmeli. Yetkililer bu konunun üzerinde durmalı. Mobilya sektörünün istihdamı çok yüksek. Bu nedenle devletin mobilya sektörüne bazı teşvikler sağlaması lazım. Teşviklerin verilmesi durumunda sektör temsilcileri işçi sayısını daha çok artıracaktır."
(İHA)