BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,07
ALTIN 2.833,74
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'daki bu plaza zeka küpü

Bu plaza çok akıllı. Kendi elektriğini kendi üretiyor, yağmur sularını depoluyor, atıkları filtreliyor...

Abone ol

Adana'da otomobil firması yetkili bayisi tarafından yaptırılan plaza, elektriğini güneş panelleriyle kendisi üretiyor, yağmur sularını depoluyor. Sıcağa ve soğuğa karşı yalıtıma sahip plazada tüm atıklar filtreleniyor ya da depolanıp geri dönüşüme kazandırılıyor, çalışanlar bisiklet kullanmaya teşvik ediliyor.

Onatça Motorlu Araçlar AŞ Sahibi Süleyman Onatça, Toyota, Chevrolet ve Opel markalarını satışını ve yetkili servisini gerçekleştirdikleri önceki binalarının yetersiz gelmeye başlaması üzerine, yeni bir plaza yaptırmak için harekete geçtiklerini kaydetti.

BİR SÖZ ÜZERİNE BUNU YAPTI

Dünyada küresel ısınma ve çevre konusunun sürekli gündemde olduğunu ifade eden Onatça, ''İstanbul'da katıldığım bir toplantıda, bir profesörün söylediği 'önlem alınmazsa, gelecekte insanların ellerindeki su şişeleri kapkaça uğrayacak' sözü beni çok düşündürdü. Ben de bir sosyal sorumluluk ve örnek çevre projesi olması için, yaptıracağım plazanın çevreye duyarlı bir bina olmasına karar verdim'' dedi.

BREEAM SERTİFİKALI BİNA

Bu konudaki araştırmalarının, kendisini, AB standartlarına uygun ''Uluslararası Çevre Dostu Bina Diğerlendirme Sistemi (BREEAM) Sertifikası'' veren ve merkezi İngiltere'de bulunan kuruluşa ulaştırdığını ifade eden Onatça, şöyle devam etti:

''Yaptığımız başvuru sonrası yetkililer gelerek, projemizi inceledi ve sertifikaya uygun hale getirmek için değişiklikler yaptık. Sertifikayı alabilmek için uyulması gereken yüzlerce kriter var. Bina yapımı sürdüğü süre boyunca toplam 3 kez gelerek, incelemede bulundular.

Önümüzdeki günlerde yapılacak son incelemeden sonra sertifikayı alacağız. Şu anda sertifikayı 'iyi' seviyede hak ettik. Hedefimiz, sertifikayı 'çok iyi' ya da 'mükemmel' seviyede almak. Bunun için son düzenlemeleri yapıyoruz. BREEAM Sertifikasını aldığımızda, plazamız, Türkiye'deki uluslararası çevre sertifikasına sahip üç yapıdan birisi olacak.''

BU BİNA ÇOK AKILLI

Şirketin halihazırda ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikasına sahip olduğunu ifade eden Onatça, şöyle devam etti:

''Buna BREEAM'i de ekleyince, zevkli ve heyecanlı bir yoldan geçtik. Bina, çatısında kurulu güneş panelleri sayesinde, yıl içerisinde harcadığı elektriğin yüzde 25'i kendisi üretiyor. Sistem günde 20 kilowatt/saat kapasiteye sahip. Binadaki lambalar gerektiğinde otomatik olarak yanmakta ve mümkün olduğunca, en az tüketim değerine sahip teknoloji olan 'led' lambalar kullanıldı. Ayrıca her mekanda pencerelerin bulunması sağlandı. Böylece güneş ışığından en fala miktarda yararlanılıp, lamba kullanımı azaltıldı.


KENDİ SUYUNU DEPOLUYOR

Bunun yanında, yağmurları 7 bin 600 metrekarelik yüzeyden toplayan bir sistem ve 200 tonluk bir yağmur suyu depolama alanımız var. Bu sularla, bina çevresine ektiğimiz, bin 900 adet meyve fidanı ve 2 bin adet yerel bitkiyi suluyoruz. Ayrıca, suyu en az miktarda nasıl kullanacağımız üzerine çalıştık. Erkek tuvaletlerinde susuz pisuvarlar var. Tüm musluklar otomatik. Ayrıca, ışıklandırma sistemine bağlı olarak, içeride kimse olmadığında klozet ve sifonlardakiler de dahil tüm su kesiliyor. Boşa harcama olmuyor.''

CAMLARI BİLE ÇOK AKILLI

Isıtma ve soğutma sistemi üzerine de oldukça fazla çalışma yapıldığını ifade eden Onatça, ''Duvarlarda sıcağa ve soğuğa karşı yalıtım var. Camlar, yazın sıcağı dışarıdan içeri almayan, ultraviyole güneş ışınlarını süzen ve içerinin ısınmasını engelleyen özellikte. Klimalarda en az elektrik harcayanlar seçildi ve hava boruları sızdırmazlık açısından test edildi'' dedi.

Servis bölümünde kullanılan tüm suyun ve atıkların filtrelenerek kanalizasyona verildiğini belirten onatça, ''Ayrıca, atık yağlar, akü, metal, cam, lastik, plastik ve kağıt atıklar ayrı ayrı depolanıp, geri dönüşüme kazandırılıyor'' diye konuştu.

ÇALIŞANLAR DA BİSİKLET KULLANIYOR

Onatça, sertifika kapsamında farklı çalışmalar da yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

''Binanın kent merkezine uzaklığı, çalışanların servisi ne kadar kullandıkları, toplu taşıma araçlarının ne sıklıkta geçtiği de değerlendirildi. Bisiklet kullanımı teşvik edildi. Bisiklet kapısı ve park alanı yapıldı. İleride kullanımı yaygınlaştırmak için çalışanlara bisiklet hediye edeceğiz. Bina yapımında kullanılan malzemeleri yerel tedarikçilerden aldık. Çünkü uzaktan gelen malzeme taşınırken fazladan yakıt kullanılıyor. Ayrıca, servise gelen araçları test etmek için 400 metrelik pist yaptık. Böylece plazadan çıkıp gereksiz yere uzun mesafelerde test edilmesinin önüne geçtik.''

Öteden beri sanata ve sanatçıya ilgi duyduğunu ifade eden Onatça, ''Plazada bir de sanat galerisi oluşturduk. Bu galeride önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek ilk sergi de, 28 ulusal sanatçımızın, atık malzemelerle yaptığı eserlerden oluşan, 'Yeni Eskiler, Eski Yeniler' adlı çağdaş resim ve heykel sergisi olacak'' dedi.

Onatça, plazanın açılışını ise 5 Haziran günü törenle gerçekleştireceklerini ifade etti.