BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Adanada köle çocuk trajedisi

Yaşları 10 ila 18 arasında değişiyor. Aileleri tarafından çalıştırılmak üzere kiralandılar. Kaldıkları yer ahırdan farksız.

Abone ol

40Doğu ve Güneydoğu illerinden işçi simsarları tarafından ailelerinden haftalık 40- 50 YTL’ye kiralanıp Adana’ya getirilen ve pamuk tarlaları ile narenciye bahçelerinde köle gibi çalıştırılan 58 çocuk, jandarmanın operasyonuyla kurtarıldı.

Başta Van, Siirt, Ağrı, Bingöl Muş olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden getirilen 10- 18 yaşları arasındaki çocukların narenciye bahçelerinde çalıştığı yönünde yerel bir televizyonda yayınlanan haber üzerine harekete geçen Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi ekipleri, Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Solaklı Beldesi’nde kepenklerinde ‘kiralık’ yazan, depo olarak kullanılabilecek 2 ayrı yere saat 21.00 sıralarında baskın düzenledi.

Savcılık izniyle yapılan baskında her iki depoda, çocuklar balık istifi şeklinde narenciye kasaları üzerine ve yere serilen şiltelerde uyurken bulundu. Yapılan araştırmada çocukların ailelerinden kiralanıp, Adana’ya getirilerek, köle gibi çalıştırıldıkları ortaya çıktı.

Çocukların yemek, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını aynı depolarda giderdikleri, akşam verilen patates ve bulgur pilavını yedikten sonra yanyana dizilmiş portakal kasalarına ya da yere serilen şiltelerde uyudukları, saat 03.30’da da uykularından kaldırıldıkları anlaşıldı. Kamyon kasalarına bindirilip Adana ve Mersin ile ilçelerindeki bahçe ve tarlalara götürülen işçi çocukların yaklaşık 10 saat çalıştırıldıktan sonra yine barındırıldıkları depoya getirildikleri belirlendi.