Adana'da karpuz pekmezi yapıldı
Adana'nın merkez Yüreğir Belediyesi'nin Deneysel Mutfağı'nda sürdürülen 2 aylık çalışmalar sonucu karpuz pekmezi üretildi.
ADANA'nın merkez Yüreğir Belediyesi'nin Deneysel Mutfağı'nda sürdürülen 2 aylık çalışmalar sonucu karpuz pekmez üretildi. Başkan Çelikcan düzenlediği basın toplantısıyla Adana Karpuzu Pekmezi'nin tanıtımını yaptı. Yüreğir Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Çelikcan, Adana'da her yıl tarlada kalan karpuzun pekmez yapılarak değerlendirilmesi halinde ülke ekonomisine 250 milyon liralık kazanç sağlanacağını söyledi.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi'nde pekmezin tanıtımını yaptı. Belediyenin deneysel mutfağında değişik lezzetleri ortaya çıkarmak için birçok çalışmalar yaptıklarını anlatan Mahmut Çelikcan, tarlada kalan karpuz için çalışma yaptıklarını ve neticesinde karpuzdan pekmez üretmeyi başardıklarını söyledi. Karpuz pekmezinin, bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne gönderildiğini belirten Çelikcan, 'Süper Pekmez' adını verdikleri ürünün yapılan tahlillerde yüksek mineral ve besin değeri barındırdığının ortaya çıktığını kaydetti. Çelikcan, pekmezin uzmanlardan tam not aldığını vurgulayarak, Süper pekmezin kalp ve damar dostu olarak bilinen demir, fosfor ve magnezyum minerallerini yüksek oranda barındırdığı, kansere karşı koruyucu olarak bilinen likopen maddesinin, sindirimi kolaylaştıran besinsel lif ile A ve C vitaminlerin diğer pekmezlere göre on kat fazla olduğu belirtildi. Karpuz pekmezi bundan sonra soframızda yeni bir tat ve ürün olarak yerini almaya başlayacakdedi.
PATENT BAŞVURUSU
Belediye olarak patent başvurusunda da bulunduklarını da kaydeden Çelikcan, Amacımız hem bu lezzeti yöremize kazandırmak hem de ekonomik anlamda tarlada kalan karpuzun değerlendirilmesidir. Patentini alırken Adana'nın tanıtılması açısından da ' Adana Karpuzu Pekmezi' dedik. Adana kebabından sonra Adana karpuzu pekmezi ile de Türkiye'nin gündeminde olacağız. Bu yaz karpuz tarlada kalınca para etmedi ve birçok üreticimiz zarar etti. Yapılan araştırmalarda karpuz hasadının yüzde 5'i ile 10'u arasındaki bölümü her yıl çeşitli nedenlerle tarlada kalıyor. Biz bunları ekonomiye kazandırabilirsek yaklaşık 250 milyon liralık kazancı ülkemize kazandırmış olacağız. Pekmezi üretecek tesisler kurulursa ekonomiye katkı sağladığımız gibi istihdama da katkı sağlamış olacağız diye konuştu.
NASIL YAPILIR
Karpuz pekmezinin yapımı da şu şekilde Karpuzun suyu posasından ayırıp sıkıldıktan sonra süzeklerden geçirilip tertemiz berrak bir hale getiriliyor. Tencerelere alınan karpuz suyu 8 ila 10 saat arasında kaynatılıyor. Kaynadıkça kıvam alan karpuz suyu pekmez oluyor.