BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Adana'da AKP ve CHP'den iptal başvurusu

MHP'nin seçimi kazandığı ilde, iki partinin büyükşehir belediye başkan adayları ortak basın toplantısı düzenleyerek, yapılan kural hatalarından dolayı seçimin yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) pazar günkü yerel seçimleri kazandığı Adana'da, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) adayları ortak bir basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini açıkladı.

AKP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun, CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldıray Arıkan'ın kendisini araması üzerine buluşmaya gerek duyduklarını söyledi.

"Bir çok kural hatası oluşmuştur. Tam kanunsuzluk hali mevcuttur." diyen Torun, özellikle Seyhan ilçesindeki 3'üncü bölgede seçim kurulunun birleştirme tutanaklarının tanzimi yapılmadan çalışmalarına ara vermesine tepki gösterdi.

Adana'da yaklaşık 50 bin seçmenin oyunun iptal edildiğini aktaran Torun, bu iptallerin haklı gerekçelere dayanmadığını söyledi.

Yıldıray Arıkan ise yerel seçimlere her türlü ferasetin karıştırıldığını, bir algı yönetimi ve şike yapıldığını savundu.

Elindeki, imza olmadığını ya da tek imzalı olduğunu söylediği tutanakları gösteren Arıkan, "Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Büyükşehir başkanı ve ilçe başkanı aynı zarf içerisindeyken belediye meclis üyeleri çıkmamış ve geçerli sayılmıştır." dedi.

MHP kazanmıştı

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Adana'da Milliyetçi Hareket Partisi'nin adayı (MHP) adayı Hüseyin Sözlü yüzde 33,5'lik oy oranı ile ilk sırada yer almıştı.

AKP adayı Abdullah Torun ise yüzde 31,8'lik oy oranı ile ikinci olmuştu.

Adana'da, seçimi kazanan MHP 410 bin 370, AKP ise 390 bin 132 oy almıştı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da dün seçimlerle ilgili itirazların değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaları izlemek üzere Adana'ya gitmişti.

İtirazlar değerlendiriliyor

Yerel seçim sonrası bazı il ve ilçelerde siyasi partiler, oyların yeniden sayılması için seçim kurullarına itiraz etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, CHP'nin başkentte seçim sonuçlarına itiraz etmesi sonrası ana muhalefet partisinin genel başkaın Kemal Kılıçdaroğlu ve Ankara adayı Mansur Yavaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Yalova İl Seçim Kurulu Başkanlığı ise AKP ve CHP'nin itirazları üzerine belediye başkanlığı seçimlerinde 124 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar vermişti. Daha önce kentte AKP adayı Yakup Bilgin Koçal'ın seçimi sadece bir oy farkla kazandığı açıklanmıştı.