Eyleme çocukları katılan aileleren yeşilkartlarının iptal edilmesini isteyen Adana Valisi kendini savundu.
Abone ol Adana Valisi İlhan Atış, ''Polise taş atan çocukların ailelerinin yeşilkatları iptal edilecek, kömür yardımları kesilecek'' açıklaması ile amaçlarının ''korkutmak ya da tehdit etmek değil, çocukları topluma kazandırmak'' olduğunu, bu kapsamda mahallelerde görüşmeler yapacaklarını vurgulayarak, ''Uygulama öncesinde ailelerle çay içeceğiz'' dedi.Vali Atış, yaptığı değerlendirmede, devletin geleceğin teminatı çocukların eğitimlerini sağlamak için her türlü yardımı yaptığını, eğitim parası ödediğini, kitaplarını karşıladığını, bu yüzden bu çocukların ailelerinin ''param yok çocuğumu okutamıyorum'' gibi bir gerekçesinin olamayacağını bildirdi.
Devletin çocukları okutmakla kalmayıp, muhtaç ailelere de yeşilkart aracılığıyla sağlık hizmetinden kışın üşümemeleri için kömürüne kadar her türlü ihtiyaçlarını karşıladığını anlatan Atış, ''Bu tabloda, henüz çocukluklarını yaşayan, geleceğimizin teminatlarının devletin polisine taş atması kabul edilebilir mi? Yeşilkartı iptal edip, kömür yardımını kesmekteki amacımız, aileleri korkutmak ya da tehdit etmek değil, çocuklarımızı topluma kazandırmaktır'' dedi.
Vali Atış, ''farklı yorumlar ve eleştiriler de olsa aldığı kararın arkasında olduğunu'' vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bugünden itibaren bu çocuklar için bir hafta sürecek bir çalışma başlatıyorum. Yarın ya da en geç sonraki gün mahalle muhtarlarıyla toplantı yapacağım. Ardından okul müdürleri, rehber öğretmenler, din adamları, sözü geçen kanaat önderleri ve son olarak da ailelerle bir araya geleceğiz.''
CEZANIN DAYANAĞI
Vali Atış, ailelere vereceklerini açıkladıkları cezanın dayanağının İl İdaresi Kanununun değişik 66. maddesi ve Kabahatler Kanunu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Dayanağı olmayan bir ceza elbette verilmez. Biz nasıl çocuğunu beşikten düşüren, sokakta çalıştıran, mendil sattıran, tedbirsiz davranarak suda boğulmasına neden olan anneye ceza veriyorsak, çocuğuna sahip çıkmayan, çocuğu devletin polisine taş atarken seyirci kalan aileye karşı de elbette 'çocuğuna sahip çık' deriz.
Bu çocukların hatta kadınların, erkekler tarafından gösteriye sürüklendiklerini görüyoruz. Oysa, Anadolu erkeğine bu yakışmaz. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Elbette herkes varsa tepkisini gösterecek, ancak bu yasaları çiğneyerek yapılmaz. Eylem yapacak olan varsa çıksın kendisi yapsın, kadını, çocuğu öne sürmesin. O çocukları ileride birer Gül, birer Erdoğan olarak görmek istiyoruz.''
Vali Atış, polise taş atan 175 çocuk belirlediklerini, bunların isim ve adreslerinin belli olduğunu belirterek, ''Burada amaç ceza kesmek değil, ailelerin çocuklarına sahip çıkmalarını sağlamak. Önce ailelerle çay içeceğiz, aileler bize çay içmeye gelmezse biz onlara gideceğiz. Belki de bu cezayı vermeyeceğiz'' dedi.