Lahey Adalet Divanı korkakça bir karara imza attı. Boşnaklara yapılana 'soykırım' dedi ama ötesine gidemedi...
Abone olBirleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, 1995'deki Srebrenitza katliamını soykırım olarak nitelendirdi.
Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan aleyhine açılan soykırım davasının karar duruşmasında Srebrenitza'da 1995'de Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi. Ancak bu suçun sorumlusunun Sırbistan Devleti olmadığına karar verdi.
KARAR NEDEN BU DOĞRULTUDA ÇIKTI
Kararın bu doğrultuda çıkmasının üç nedeni olabilir. BM eğer Sırbistanı suçlu bulsaydı bu mahkeme tarihinde bir devletin suçlu bulunduğu ilk karar olacaktı ve yol açacağı siyasi karışıklıktan korkuldu.
İkinci olarak devletin suçlu bulunması halinde Boşnaklar toplu olarak dava açmaya başlayacak ve milyarlarca dolara varan tazminat talepleriyle Belgrad'ın kapısına dayanacaktı. BM, Sırpları bu maddi yükle karşı karşıya bırakmak istememiş olabilir.
Ayrıca Bosna'da yaşanan savaş sırasında bir Bosna'ya saldıran birliklerin büyük çoğunluğu Sırplardan oluşuyordu ancak Yugoslav ordusuna aitti.Sırbistan devlet olarak suçlu bulunsaydı Yugoslavya yönetimini sorumlu tutarak onlara ait kararlardan sorumlu tutulamayacağını savunabilirdi.
İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi soykırımından sonra BM'nin 1948'deki sözleşmesi uyarınca yasa dışı kabul edilen soykırımdan ilk kez bir devlet yargılanıyor