Adalet Bakanı Sadullah Ergin NTV canlı yayınında Deniz Feneri soruşturmasına ilişkin soruları yanıtladı
Abone olAdalet Bakanı Sadullah Ergin katıldığı NTV canlı yayınında Deniz Feneri soruşturmasında, DTK'nın Öcalan ile görüşme talebine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerinden Ergenekon soruşturmasına dek tüm merak edilen sorulara yanıt verdi.
İşte Ergin'in sorulara verdiği cevaplardan satır başları:
DENİZ FENERİ SAVCILARI NEDEN GÖREVDEN ALINDI?
Bu soruşturma 3 yıldır devam ediyor aynı savcılar tarafından. Bu süre içerisinde bu savcıların çalışmalarına kimse müdahil olmadı. İstedikleri gibi çalışmışlar, yurtdışında çalışmalarını yapmışlar. Ne zaman şüphelilerin avukatları bir dilekçe ile HSYK'ya başvurmuşlar, ki bu başvuruda somut iddialar var. HSYK iddiaları incelemeye aldı. Belgelere dayalı bir şikayet var bu şikayet için siz 'Hayır bunlar incelenmesin' diyebilirsiniz. Bunu bugüne kadar hiç yapmadım. İnceleme talep edilen her şeye izin verdim. Akıllarda sual kalmasın diye düşünürüm. HSYK'nın iddiaları incelememesi gibi bir girişimim olamaz.
Müfettişler görevlendirildiğinde bu dosyaları incelemeye başladılar. Soruşturmaya dahil olan 19 kişinin mal varlıklarına ve ortağı oldukları şirketlerdeki ortaklık hisselerine el konulmasını talep ediyorlar. Mahkeme birinci talebi kabul ediyor. 18 kişinin mal varlıklarına hesaplarına el koydum diyor. İkinci talep ise şirketlerin mal varlıklarına el konulmasıydı. Mahkeme el koyamam kanuna aykırıdır diyor. Bu iki temel unsurdan birini kapatıyorsunuz. Bu kararı kapatılmış şekilde Tapu Kadastro'ya gönderiyorsunuz.
SORUŞTURULMAYANLARIN MAL VARLIĞINA EL KONULAMAZ
SAVCILAR İLK KEZ GÖREVDEN ALINMADI |
Deniz Feneri davasına bakan savcılar görevden alınınca Cumhuriyet tarihinde ilk defa başsavcı savcıları görevden almış gibi yayınlar yapıldı. 2010'da Balyoz savcılarını İstanbul Başsavcısı değiştirdi. Haklarında soruşturma da yoktu |
Kapatılan kısımla beraber mahkeme sanki şirketlerin mal varlığına el koymuş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Kanunun müsaade etmediği, mahkemenin izin vermediği bir durum uygulanmış mıdır? Şurayı şöyle kapattım falan gibi şeyleri geçiniz. Siz mahkemeye gitmişsiniz, el koyma istemişsiniz. 128. madde diyor ki: Şüphelilerin ortağı olduğu şirketlerdeki ortaklık paylarına el konulabilir. Ne oldu kanun ihlal edildi. El konulamazdı, el kondu.
MAHKEME KARARI İHLAL EDİLDİ
Ortada olan olay şu: Mahkemenin izin vermediği bir el koyma kararını mahkeme kararını oynayarak el konulmuş hale getirdiniz. Sanki mahkeme kabul etmiş gibi şerh verilince, siz mahkeme kararını ters çevirip mahkeme kararını ihlal ediyorsunuz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir şey olmuş gibi yayınlar yapıldı. 2010'da Balyoz savcılarını İstanbul Başsavcısı değiştirdi. Haklarında soruşturma da yoktu.
ESKİ SAVCILARIN SAVUNMALARI ALINDI
Müfettişler eski savcıların savunmalarını aldı. Müfettişler raporlarını verecekler. Daha HSYK'nın yaptığı bir tasarruf söz konusu değil. Savcılar delillerin karartılmasını önlemek için belli isim ve adresleri kapatırlar. Ama bu birkaç saat ya da bir iki günlüğüne alınan bir karardır.
ERGENEKON SAVCILARI İLE İLGİLİ ÇOK ŞİKAYET GELDİ
Ergenekon savcıları ile ilgili çok sayıda şikayet yapıldı. Müfettiş görevlendirmesi yapıldı. İnceleme esnasında da şikayet dilekçeleri geldiği için süreç uzadı ama sonuçlandırıldı.
KILIÇDAROĞLU AKLINA GELENİ SÖYLÜYOR
Sayın Kılıçdaroğlu değişik yerlerde aklına gelen lafları söylüyor. Bir yerde diyor ki 'yasal düzenlemeye gerek yoktur', başka bir yerde 'yasal düzenleme yapılsın' dedi. Bir TV programında 'HSYK müdahale etmeyen hakimleri görevden alsın' dedi. 'Adalet Bakanı etkin olsun' diyor. Ne yapsın Adalet Bakanı. Seçilen milletvekillerini bırakın mı diyecek. Ne diyecek? Anayasa'nın 159. maddesi gereğince bir şikayet nedeniyle soruşturmaya izin verdiğim için 'Niçin Adalet Bakanı burnunu sokuyor' diyen Kılıçdaroğlu 'tutuklu vekiller serbest kalmıyor, Adalet Bakanı daha etkin olsun diyor.' Bu ne şimdi... Bu vekiller seçimden önce tutukluydu. Bunları bile bile aday etti Kılıçdaroğlu. Bir TV programında Kılıçdaroğlu seçimden önce 'yargı tahliye etmezse ne olacak?' diye sorulduğunda yargı kararlarına saygılı olacakl arını söylemişti.
Ö CALAN'LA GÖRÜŞME İZNİ
Devletin ilgili birimleri ihtiyaç duydukları zeminde Öcalan ile görüşmüşlerdir. Yine ihtiyaç duyarlarsa görüşürler. Öcalan ile DTK'nın görüşme taleplerine karşılamadık. Bugüne kadar bu taleplerin hiçbirini karşılamadık. O kararı değiştirmemizi gerektiren bir şey gözükmüyor.
YARGILAMA HIZLANDIRILMALI
Yargılamalar hızlandırılmalı. Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgili önemli adımlar attı. Hakim ve savcı sayısı arttı. İnsan Hakları Daire Başkanlığı kuruluyor. Uzun yargılama sürelerini kısaltma noktasında önemli bir adım atacağız yakında.
Ceza yasalarına göre bazı hazırlıklar var, çalışmalar sürüyor. Uzun tutukluluğa ilişkin iddialar, gözaltı yakalama uygulamalarında bir takım çalışmalarımız var. Yasadan ve uygulamadan kaynaklı sorunlara ilişkin çalışmalar var.