BIST 9.687
DOLAR 35,22
EURO 36,71
ALTIN 2.962,14
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Adalar'da fay alarmı

Alman ve Türk bilimadamları 4 yıllık araştırma sonunda, Marmara Bölgesi ve adalar civarındaki kaymayı tespit etti.

Abone ol

Alman ve Türk uzmanlar, İstanbul'un merkezinden 20 kilometre uzakta, Adalar bölgesinde, son derece tehlikeli bir sismik bölge bulduklarını açıkladı.

Almanya'nın Potsdam kentindeki Alman Jeobilimler Araştırma Merkezi'nden (GFZ) Profesör Marco Bohnhoff, "Bizim incelediğimiz bölge, bin 500 kilometrelik Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda küçük bir bölgede yaklaşık 10 kilometre derinliğe iniyor. 4 yıldır yaptığımız araştırmalar boyunca bu fay hattında hiçbir sismik aktivite olmadı" dedi. Sismik aktivite olmayışının, beklenen Marmara Depremi'nin burada olacağını gösterdiğini savunan Bohnhoff, bölgenin sessiz olmasının fay hattında gerilimin arttığı anlamına geldiğini ileri sürdü.

ZAMAN VE BÜYÜKLÜK VERİLMEDİ

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 1939, 1942, 1951, 1967 ve 1999'da depremlere tanık olduğunu ve İstanbul'a yaklaştığını belirten araştırmacılar, sıradaki depremin Marmara Denizi'nin altındaki fay hattında olacağının bilindiğini hatırlattı. İncelemelerin yapıldığı Adalar'daki bölgede artan gerilimin 1766'dan beri biriktiği de belirtildi. GFZ ile İstanbul Kandilli Rasathanesi 4 yıldır Marmara Denizi'nin doğusunu sismik monitörlerle inceledi ve hesaplara göre Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda 25 - 30 milimetre batıya kaydığı belirtildi. Ancak Adalar bölgesindeki 30 kilometrelik hareketsiz fayın bu kaymayı durdurduğuna işaret edildi. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, "İzmit-Marmara bölgesindeki genel hareket, Adalar bölgesindeki sismik hareketsizlikle tezat oluşturuyor" denildi. Araştırmacılar, çok düşük bir ihtimal de olsa Adalar bölgesindeki sismik gerilimin fark edilmeyecek küçüklükte hareketlerle gideriliyor olabileceğine de işaret etti. Makalede, "Bulgular bu bölgede gerilim biriktiğini ve Marmara'da bir depremin fitilin ateşleyebileceğini gösteriyor" diye yazıldı. Öte yandan Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Şükrü Ersoy, 1912 ve 1999 depremlerinin Marmara'daki faylara çok yüksek yeni stresler yüklediğini ve olası Marmara depremini öne çektiğini vurguladı.