BIST 10.681
DOLAR 32,85
EURO 35,18
ALTIN 2.455,80
HABER /  EKONOMİ

Adabanka talip var

Adnan Al Bahar, bir taraftan Adabank ile ilgilenirken, bir taraftan da bazı yatırım bankaları ile görüşüyor

Abone ol

Kuveytli Al Bahar Adabank'a talip
Adnan Al Bahar, bir taraftan Adabank ile ilgilenirken, bir taraftan da bazı yatırım bankaları ile görüşüyor

Kuveytli yatırım grubu The İnternational İnvestor (TII), Adabank'a talip. TMSF bünyesindeki Adabank'ın önümüzdeki günlerde satış takviminin açıklanması beklenirken, uzun zamandır Türkiye'de faizsiz bankacılık sektörüne girmek isteyen TII Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Abdülaziz Al Bahar, Adabank ile ilgileniyor. Fizibıl olması halinde teklif vermeyi planlayan grup, ayrıca bankasını satmak isteyen bazı yatırım bankaları ile de görüşüyor.

Adnan Al Bahar, 1988 yılında kurulan Kuveyt Finans Kurumu'nun ilk genel müdürlerinden. Geçen yıl Türkiye'de oto kiralama şirketi Docar'ın yüzde 75 hissesini 24 milyon dolara satın alan Adnan Al Bahar'ın gözü uzun zamandır faizsiz bankacılık sektöründeydi. Daha önce Türkiye dahil dünyadaki Al Baraka'ları almak istemiş ancak fiyatta uzlaşılamaması nedeniyle bu operasyonunu gerçekleştirememişti.

İKİ SEÇENEK VAR

Adnan Al Bahar, farklı seçenekler üzerinde duruyor. Birincisi Uzanlar'a ait İmarbank'a el konulmasının ardından TMSF'ye geçen Adabank. Henüz satış takvimi açıklanmayan Adabank'ı inceleyen Kuveytli TII Grubu fizibıl bulmaları halinde satış ihalesine katılmayı planlıyor. Grubun üzerinde durduğu ikinci seçenek ise Türkiye'de halen faaliyet gösteren ancak bankacılık sektöründen çıkmak isteyen yatırım bankaları. TII, bankasını satmak isteyen bazı yatırım bankaları ile görüşme halinde.

YENİ KATILIM BANKALARI

Fİnans sektörüne olan yabancı ilgisi katılım bankacılığı sektörüne de yansıyor. Aktif toplamı 9.9 milyar YTL olan katılım bankacılığı sektöründe Al Baraka Türk, Bank Asya, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Kuveyt Türk faaliyet gösteriyor. Sektörün fon büyüklüğü 7.4 milyar YTL, 4 şirketin toplam net karı ise 250 milyon 143 bin YTL. Halen 4 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde, Kuveytli yatırım grubu Adnan Al Bahar'ın yanı sıra MNG Bank'ı satın aldığı söylenen ancak resmi kanallar tarafından herhangi bir açıklama yapmayan Dubai İslamic Bank da katılım bankacılığı yapacak.

ETİCİ FİNANSMAN ŞİRKETİ

GelİŞmİŞ finans sektörleri olarak tanımlanan 'bankacılık, sigortacılık ve faktoring' gibi alanlarda kar marjlarının daralması nedeniyle TII, yüzde 20 ve üzerinde getiriye sahip banka olmayan finansal sektörlere ilgi duyuyor. Grup, faizsiz bankacılığının yanı sıra tüketici finansman şirketi kuracak.

7 MİLYON YTL ZARAR

İmarbank, soruşturması çerçevesinde Uzan Grubu'nun bankaya olan borçlarının tahsili amacıyla Şubat 2004'te TMSF, Adabank'ın yönetimine el koymuştu. Adabank'ın 2005 sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 45 milyon 147 bin YTL. 12 milyon 755 bin YTL de zararı var.