BIST 9.640
DOLAR 34,67
EURO 36,64
ALTIN 2.940,26
HABER /  GÜNCEL

Açlık sınırı 694 YTL

Aylık asgari gıda harcaması, Ocak’ta 694,01 YTL’ye ulaştı.

Abone ol

Dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" olarak kabul edilen aylık asgari gıda harcaması, Ocak’ta 694,01 YTL’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı olarak tanımlanan, gıda ve diğer gereksinimleri karşılamak için yapılması gereken toplam aylık harcama tutarı ise 2 bin 260,63 YTL’ye ulaştı.
     
Türk-İş’in her ay düzenli olarak yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları Ocak ayında artışını sürdürdü. Bu yıl ücret ve maaş artışları ağırlıklı olarak 2008 yılı enflasyon hedefi temel alınarak artırıldığı için, dar ve sabit gelirli kesimlerin yoksullaşma süreci devam ettiğı vurgulandı. Çalışanlar önceki yılın aynı ayına göre mutfak harcaması için 76 YTL ve gıda ile birlikte diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden 248 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı.
     
ZORUNLU HARCAMADAKİ ARTIŞ 247,80 YTL

Ocak 2008 itibariyle, ek ödeme ve sosyal yardım zammı dahil olmak üzere, en düşük emekli aylığı; Bağ-Kur’da 436 YTL, SSK’da 558 YTL ve Emekli Sandığı’nda 733 YTL olarak gerçekleşti. Çalışan işçinin en az ücreti ise net asgari ücret olmak üzere 482 YTL olurken, memurlarda en düşük maaş tutarı 828 YTL olarak belirlendi. Buna karşın son bir yılda net ele geçen asgari ücretteki 78,52 YTL ile en düşük hizmetli maaşındaki 124,56 YTL artış, dört kişilik ailenin zorunlu harcamasında bir yılda meydana gelen 247,80 YTL artışın çok gerisinde kaldı.
     
En düşük emekli maaşında son bir yıl itibariyle artış; Emekli Sandığı’na tabi memur için 47,23 YTL, SSK’lı işçi için 25, YTL ve Bağ-Kur’lu esnaf için 24,16 YTL oldu. Türk-İş’in değerlendirmesine göre toplumun büyük kesimini oluşturan ücretli çalışanlar ve emeklilerin gelirlerinin, hedef enflasyon kadar artırılması, yoksullaşmaya yol açtı. Elektrik, doğal gaz, ulaşım gibi temel hizmetlere yılbaşında yapılan yüksek oranlı zamlar aile bütçesini olumsuz etkiledi. Ücret-maaşlara yapılan artış, yapılan zamlarla geri alındı.
     
GIDA ENDEKSİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 0.87

Ocak 2008 itibariyle Türk-İş gıda endeksindeki artış yüzde 0.87 oldu. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,31 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 11,49 düzeyinde gerçekleşti. Türk-İş gıda endeksindeki söz konusu artış ağırlıklı olarak sebze, meyve fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Mevsim koşullarına bağlı olarak değişken olan bu grup dışarıda tutulduğunda, gıdadaki artış aylık yüzde 0.27; on iki aylık yüzde 11.65 ve yıllık ortalama yüzde 11.43 olarak hesaplandı.
      Temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin Türk-İş verileri temel alındığında Ocak itibariyle değişim şöyle oldu:
      "-Ankara’da yasayan dört kişilik bir ailenin “gıda içinö yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.87 oranında arttı.
      -Gıda harcaması tutarı son on iki ay itibariyle yüzde 12,31 oranında gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 12.73 düzeyindeydi.
      -Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.49 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksektir."
     
PEYNİR FİYATI YÜZDE 1.31 ORANINDA ARTTI

Ocak itibariyle gıda fiyatlarında gözlenen değişimde, süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve yoğurt fiyatı değişmedi. Ancak peynir fiyatı yüzde 1.31 oranında arttı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı değişmezken, tavuk fiyatı yüzde 25.48 oranında artışla kilogram fiyatı 3.25 YTL’ye yükseldi. Yumurta fiyatı ise aynı kaldı. Balık fiyatları çeşitlerine göre, farklı fiyatlarda olmasına karşın ortalamada değişmedi. Sakatat fiyatı da aynı kaldı.
     
Bakliyat ürünlerinin (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) fiyatında KDV indiriminin etkisiyle düşük düzeyde de olsa gerileme tespit edildi ve bunun harcama tutarına etkisi sınırlı oldu.
     
SEBZE VE MEYVENİN FİYATI ARTTI

Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı geçen aya göre yükseldi. Ortalama meyve kilogram fiyatı 1,86 YTL olarak hesaplanırken, ortalama sebze kilogram fiyatı 2,00 YTL oldu. Bu ay gıda harcama tutarında gerçekleşen yükselme büyük olçüde sebze-meyve fiyatında görülen artıştan kaynaklandı. Ancak patates ve kuru soğan fiyatı geçen aya göre geriledi.
     
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatı aynı kaldı. Pirinç, un, bulgur fiyatında ise düşük oranda da olsa geriledi, irmik fiyatı ise arttı.
     
PUL BİBERİN FİYATI BİR AYDA YÜZDE 7.14 ARTTI

Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmezken, siyah zeytin fiyatı arttı ve yeşil zeytin fiyatı geriledi. Şeker, bal, reçel, pekmez fiyatı aynı kalırken tuz fiyatı yüzde 15.25 oranında geriledi. Yağlı tohum ürünleri (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) fiyatları aynı kalırken, baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinden sadece pul biberin fiyatı yüzde 7.14 oranında arttı. Çay fiyatı bazı marketlerde ucuzlarken, ıhlamur ve salçanın fiyatı aynı kaldı.