BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,38
ALTIN 2.836,46
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevcilerinin çoğu hastanede

Kandıra 1 nolu F tipinde kalan, 68 gün açlık grevi yapan 11 tutuklu ve hükümlünün hastanelere sevki henüz gerçekleşmedi. Diğer sevklerde ise sorun yaşanmadığı bildiriliyor.

Abone ol

Açlık grevlerinin 68. gününde sona ermesinin ardından, eylemcilerin hastanelerdeki tedavileri başlıyor.

Ancak Kandıra 1 nolu F tipinde kalan, 68 gün açlık grevi yapan 11 tutuklu ve hükümlünün hastanelere sevki henüz gerçekleşmedi.

Açık grevinin bitmesinin ardından yapılacak tıbbi müdahale yaşamsal bir önem taşıyor.

Doktorlar, özellikle 12 Eylül'den ve 24 Eylül'den bu yana açlık grevinde olup da uzun süredir gıda almayan tutuklu ve hükümlülere yapılacak müdahale için eylemcilerin cezaevlerindeki revirlerde değil hastanelerde tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye genelindeki uygulamalarla ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, Kandıra 1 nolu F tipinde kalan ve 12 Eylül'den bu yana açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlülerin hastaneye sevkinin yapılmadığı söyledi.

Bunun dışındaki, "Diyarbakır E ve D tipi, Kandıra 2 nolu F tipi, Siirt ve Bolu E tipi cezaevlerinde 12 Eylül'den bu yana açlık grevi yapan kişilerin sevkinde sorun yok." dedi.

Adalet Bakanlığı'nın bu konuda defalarca cezaevlerine talimat verildiğini söylediğini aktaran Aydoğan, "Bunu bugün çözmeye çalışacağız." dedi.

'Cezaevi yönetimi söz verdi'

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Ferit Kunt da Kandıra 1 nolu F tipinde yaşanan gecikmeyi doğruladı ve "Cezaevi yönetimi ile sağlık ekipleri gereken herkesin sevkinin yapılacağını söyledi ama şu an bir gelişme yok." dedi.

Kunt, Kandıra'da olduğunu, gelişmeleri takip ettiğini ve bir sağlık ekibinin öğle saatlerinde cezaevine girdiğini belirtti.

Açlık grevindeki pek çok tutuklu ve hükümlünün avukatı olan Sinan Zincir ise, hastanelerdeki durumla ilgili yeterli bilgileri olmadığı aktarıyor.

"Hastanelerde, açlık eyleminden çıkan tutuklu ve hükümlüler avukatlarla görüştürülmüyor. Sağlıklı bilgi alamıyoruz." diyor.

'Tedavi hastanelerde yapılmalı'

BBC Türkçe'nin soruların yanıtlayan TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan ise "uzamış açlığı olan tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde tedavi edilmemesi" gerektiğini belirtiyor ve TTB olarak bu konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştüklerini söylüyor.

Açlık grevlerinin bitmesinden önce de hekimleri bilgilendirici broşürler hazırlayan TTB, açlık grevi eylemini bitiren tutuklu ve hükümlülere nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği konusunda bir açıklama da yapmıştı.

TTB açıklamada, "Açlık grevi sonlandırıldığında açlıktan, normal bir insanın beslendiği düzeye haftalar içinde geçilmelidir. Kabaca başlangıçta günlük normal ihtiyacın 3'te biri aşılmamalıdır. Yavaş ve az yiyecekle başlayıp, sık aralıklara bölünmelidir." dedi.

Hekimlerin bu konuda bilinçli olduğunu belirten İlhan, yanlış bir beslenme halinde, hastaların "yediklerini tolere edemeyeceklerini ve nörolojik sorunlar ortaya çıkabileceğini" söylüyor.