Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı'nda konuştu.
Abone olGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin, 1990- 2012 döneminde açlık endeksini yüzde 50'den fazla azaltan 15 ülke arasında en başarılı olduğunu söyledi.
Bakan Eker, Türkiye'de Küresel Açlık Endeksi'nin 1990'da 5.7 iken, 2001'de 3.1'e, 2012'de ise 1.5'e düştüğünü belirtti. Antalya'nın Serik İlçesi, Belek Beldesi'ndeki Rixos Premium Hotel'de düzenlenen, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üye ülkeler 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde, katılımcı ülke bakanları toplantısı yapıldı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Sadegh Khalilian, Azerbaycan Tarım Bakanı Ismat Abasov, Tacikistan Tarım Bakanı Kosim Kosimov, Afganistan Tarım Sulama ve Hayvancılık Bakanı Mohammad Asif, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Kırgızistan Tarım Bakanı Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek ile Pakistan Tarım Bakanlığı Federal Su Yönetimi Birimi Direktörü Mohammad Tahir katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EİT Genel Sekreteri Shamil Aleskerov, yetersiz gıda ve bu tür sorunların giderilmesine hiçbir ülkenin tek başına gücünün yetmediğine işaret ederek, bölge ülkelerin bu sorunların çözümü için yürüttüğü çalışmaları anlattı. Aleskerov, İran'da risk yönetim merkezi, İslamabad'da suya yönelik çalışmalar merkezi, Ankara'da meteoroloji merkezi kurulması gibi projeleri de anlattı.
GIDA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ ÜST SIRALARA ÇIKTI
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Mehdi Eker, 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı'na başkan olarak seçildi. Gıda güvenliğinin 10 yıllık süreçte, hem küresel anlamda hem de bölge için öneminin daha da hissedilir hale geldiğine dikkati çeken Bakan Eker, tarım ve gıda güvenliğinin, özellikle üst üste yaşanan krizler nedeniyle son yıllarda yeniden gündemin üst sıralarına çıktığını söyledi.
FİYAT ENDEKSİNDE CİDDİ KRİZ YOK
FAO'nun Gıda Fiyat Endeksi'ne göre yaz aylarında izlenen fiyat artışlarının, başlangıçta yeni bir krizin öncüsü olarak değerlendirildiğini aktaran Eker, Ekim ayı endeksine bakıldığında ise Eylül ayında yayınlanan endekse göre 2 puan azalmanın göze çarptığını kaydetti. Eker, bu düşüşün et fiyatlarında değişim olmaması ve şeker ve süt ürünlerindeki fiyat artışının hububat ve yağ fiyatlarındaki azalışla dengelenmesi neticesi gerçekleştiğini açıkladı. 2012 yılı fiyatlarının hala 2011 yılı seviyesinden düşük olduğunu belirten Eker, son dönemde farklı kuruluşlarca açıklanan fiyatlar incelendiğinde ciddi bir kriz durumu olmadığını görüldüğünü dile getirdi.
AÇLIK ENDEKSİNDE EN BAŞARILI ÜLKEYİZ
Türkiye'nin, 1990-2012 döneminde açlık endeksini yüzde 50'den fazla azaltan 15 ülke arasındaki en başarılı ülke olduğunu belirten Eker, Uluslararası Gıda Politikaları ve Araştırma Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de Küresel Açlık Endeksi'nin 1990'da 5.7 iken, 2001'de 3.1'e, 2012'de ise 1.5'e düştüğünü söyledi.
GIDA GÜVENLİĞİ EİT İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİP
Gıda güvenliğinin EİT Bölgesi için ayrı bir öneme sahip olduğundan da bahseden Eker, EİT bölgesinin, yaklaşık 450 milyonluk nüfusuyla ve 7 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bölgedeki toplam işgücünün yaklaşık yüzde 40'ının tarım sektöründe istihdam edildiğini açıkladı. Tarımsal istihdamın, bazı üye ülkelerde yüzde 80 düzeylerine kadar çıktığına işaret eden Eker, buna karşın tarımın milli gelir içindeki oranının yüzde 11'in biraz üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.
AÇLIK VE YOKSULLUK KIRSAL ALANDA
Bakan Eker, açlık ve yoksulluğun en fazla kırsal alanlarda yaşam süren özellikle kadınlar, çocuklar, göçebe nüfus, köylüler, küçük çiftçiler, tarım işçileri üzerinde etkisini gösterdiğini de söyledi.
2023 HEDEFİ DÜNYA BEŞİNCİLİĞİ
Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik uygulanan politikaları ve alınan tedbirleri de paylaşan Bakan Eker, sözlerini şöyle tamamladı
2003- 2011 yılları arasında tarım sektörüne toplamda yapılan 60.8 milyar Türk Lirası yatırımın 32.6 milyarlık bölümü özel sektör tarafından sağlanmıştır. Bugün Türkiye yaklaşık 62 milyar ABD Doları tutarındaki tarımsal üretim değeriyle dünyanın yedinci, Avrupa'nın birinci büyük tarım ülkesi haline gelmiştir. Hedefimiz 2023 yılına kadar dünyadaki en büyük 5 tarım ülkesinden biri olmaktır.