Hastanelerde acil servise gelenlerin %70'inin gerçekten acil olmadığı gerekçesiyle, 'kırmızı-sarı-yeşil alan' uygulamasına geçildi.
Abone olSağlık Bakanlığı acil servislerde tedaviyi düzenledi. Artık kusmanın bile bir derecesi olacak. Yeşil alana gidenler ise yanacak.
Hürriyetsinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla geçen hafta ‘Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması’ başlığı ile yayınlanan gönelgede şöyle denildi:
“Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için ‘Yeşil Alan Muayenesi’ kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.”
YEŞİL ALANA GİDENDEN PARA TALEP EDİLECEK
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, acillerin gerçekten acil hastalara hizmet vermesi gerektiğini belirterek, “İlk etapta kırmızı-yeşil-sarı alan uygulaması ile gerçek vakaların tespit edileceğini ve yeşil alana giren kişilerin yani acil olmayanların acil servislerde tedavilerinin yapılmayacağını düşünmüştük ama bakanlığın bu genelgesi ile yeşil alana giren kişilerin de tedavilerinin yapılacağını ve vatandaştan para talep edileceğini öğrenmiş olduk” dedi.
ACİL SERVİSE GİDENLERİ %70'İ ACİL DEĞİL
“Türkiye ’de insanlar acil vaka sayılmasalarda maalesef çeşitli nedenlerle acil servislere gidiyorlar. En önemli nedenlerinden biri de katkı payı ödememek. Düşünün acil servislere gidenlerin yüzde 70’i aslında acil değil. Bu servislerin böyle bir çalışma düzeni içinde gerçekten acil vakalara ne kadar hizmet verebildiği siz düşünün. Bakanlık yeni ygenelge ile yeşil alana giren kişilerin de acilde tedavi edilmelerini ancak bu kişilerden para talep edilmesini istiyor. Böyle bir uygulama acil servis sorununa çözüm olmayacaktır.”
AĞRINIZI BELİRLEYİN: SARI YA DA KIRMIZI
Sarı alan: Orta derecede kan kaybı, solunum sıkıntısı, nöbet geçirme öyküsü (uyanık), ateş yüksekliği olan onkoloji hastası veya steroid kullanan hasta, inatçı kusma, kafa travması olan ancak bilinci açık hasta, kardiyak öykü ile uyumlu olmayan göğüs ağrısı, 65 yaş üstü karın ağrısı olan hasta, şiddetli karın ağrısı, ezilme yaralanması içeren ekstremite yaralanması, suistimal riski veya şüphesi olan çocuk , stresli ve kendine zarar verme riski olan hasta, basit göğüs yaralanmaları, solunum sıkıntısı olmayan yutma zorluğu, dehidratasyon belirtileri olmayan kusma ve ishal, gözde yabancı cisim, ayak burkulması, şiddetli olmayan karın ağrısı, zarar verme riski olmayan davranış bozukluğu.
Kırmızı alan: Havayolu tıkanıklığı riski, major çoklu travma, sadece ağrıya yanıt veren veya yanıtsız hastalar, devam eden veya uzamış nöbet, kardiyak ağrıya benzer göğüs ağrısı, şiddetli yutkunma güçlüğü ile beraber olan havayolu tıkanıklığı riski, dolaşım bozukluğu, nemli, soğuk deri, ciddi ağrı, önemli toksik maddelerin oral alımı, şiddet içeren agresif davranışlar, kendine veya diğerlerine zarar veren davranışlar.