BIST 9.765
DOLAR 35,15
EURO 36,40
ALTIN 2.939,14
HABER /  GÜNCEL

Acil servislerde yepyeni dönem başlıyor

Acil servislere başvuran 63 milyon kişiden 30 milyonu ‘Yeşil Alan’a kaydırıldı

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hastaları ‘kırmızı, sarı, yeşil’ diye sınıflandırması, hastanelerin acil servislerindeki yığılmanın önüne geçti.

SGK’nın şubat ayında başlattığı ‘Yeşil Alan’ uygulaması acillere nefes aldırdı.Özel hastanelerde 12 lira katılım payı ödememek için acilden giriş yapmak isteyen 100 hastadan 50’si yeşil alana kaydırıldı.

Bu hastalar ertesi gün için kulak, burun, boğaz, dahiliye gibi servislere yönlendirildi. Geçen yılın mart, nisan, mayıs aylarında 63 milyon olan acil hasta sayısı 30 milyona geriledi.

259 özel hastanenin 60 tanesinde her 100 hastadan 80’i acil hastasıyken bu oran son uygulamalardan sonra 40’a düştü. Kamu hastanelerinde de gereksiz yere acil başvuruları yüzde 25 azaldı.

ACİL TANIMI DEĞİŞTİ

Geri ödeme kurumu olan SGK yeşil alan sayesinde yakaladığı acil olmayan hastalar sayesinde 100 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı.

Öte yandan SGK’nın, tasarruf tedbirleri çerçevesinde hayata geçirdiği yeşil alan uygulaması, Sağlık Bakanlığı’nın ‘acil hasta’ tanımlamasını daraltması, özel hastanelerle vatandaşı karşı karşıya getirdi.

SGK’nın, ‘acil’ diye baktıkları hastanın faturasını kendilerine ödettiğinden yakınan hastane yetkilileri, tanım kargaşasının netleştirilmesini istiyor.

Yaşanan sıkıntıyı şu örnekle anlatıyorlar: “Bakanlığa göre acile gelen travma hastası, ‘acil’. Ancak SGK, ölüm ya da sakatlık varsa acil kabul ediyor. Nasıl fatura edeceğimizi, hangi hastayı acile sokacağımızı şaşırdık.”

ACİL SERVİS BAKIM ALANLARI

Kırmızı Alan: Öncelikli acil durumu ifade eder. Ağır yaralanmalarda hayatı tehdit eden ve hemen bakım gereken müdahaleler burada gerçekleştirilir.

Sarı Alan: Geciktirilebilir acil durumları ifade eder. Kalıcı bir hasarı önlemek için hekim bakımı gereken fakat bekleyebilecek hasta grubuna müdahale bu bölümde yapılır.

Yeşil Alan: Hafif yaralanmalarda ya da hekim bakımı gerekli olsa da uzun bir süre bekleyebilecek hastalara müdahale bu alanda hayata geçirilir.

Siyah Alan (Morg): Ölülerin bulunduğu bölümdür.