BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  SPOR

Açıkla Çulcu kim bunlar?

MHK Başkanı Mustafa Çulcu'nun hakem tayinleri ile ilgili sözleri kafa karıştırdı.

Abone ol

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, hakem tayinleri konusunda kendisine bazı telkinlerinin geldiğini, ancak taleplerinin tersini yaptığını söyledi.

Çulcu, ''www.ligtv.com.tr'' isimli internet sitesinde yayınlanan röportajında, kendisine ''Şu hakemi gönder, bu hakem bize gelmesin'' diyenlerin olduğunu belirterek, ''Bende gönderdim. İstenmeyen hakemleri, istenmeyen maçlara gönderdim. Bu nedir? Bu kişilerle veya kurumlarla polemik yaratmak değildir. Biz işlerimize kimseyi karıştırmayız mantığı hakim. Dolayısıyla bu özgürlüğün, bu duruşun, bu davranışın bir ifadesiydi.

Kimse de bunu bir şov olarak algılamamalı, kimse kurumlar arası bir polemik yaratmak anlamında düşünmemeli. Sadece kurumsal saygınlık sınırlarının muhafaza edildiğini kabul etmeliler'' diye konuştu. Kendisine her dönemde yapılan baskılara çok iyi bir şekilde direndiğini kaydeden Mustafa Çulcu, şöyle devam etti: ''Hakemliğimde seyirci baskısı olurdu, yönetici baskısı, kendi yöneticimin baskısı olurdu. Rahatız olduğum zamanlar oldu. Baskı derken (Maçı al bu tarafa ver veya böyle yönet) anlamında değil. Yani maç trafiğinde veya sahaya çıkmışsın seyirci tabi kendi lehine çevirmek için aleyhte tezahüratlarla baskıya almaya kalkıyor.

Bunlara karşı direniyordum. Bu bir oyun, benim rolüm de hakemlik. Çıkıp rolümü icra etmem lazım. Rolümü icra ederken profesyonelce yapmam lazım. Çünkü bir sanat icra ediyorum ben de orda. Koşmam, deparım, yardımcı hakemler ile olan iletişimim, 4. hakemle olan diyaloğum, jest mimiklerim, düdük tonlarım, koşu stilim bunlar hep sanattır. Bunları çalışmadan, egzersiz yapmadan, hayata geçiremezsin. Dolayısıyla rolünü oynayan sanatçı egzersiz yaparak geliyor oraya. Bizim ki de bu.''

''HAKEMİN TARAFTARI YOK''

''Hakemin taraftarı yok, hakem sahaya çıktığı zaman hiç destekleyen yok'' diyen MHK Başkanı Çulcu, ''Siz hiç herhangi bir maça gidip 'Bir hakem, seyredeyim' dediniz mi?'' ifadesini kullandı. Mustafa Çulcu, hakemlerin taraftarlar tarafından takımlarının galibiyetine set çeken biri olarak görüldüğünü ileri sürerek, ''Hakem tam tersine futbola diğer yirmi iki oyuncu gibi içinde bulunan olmazsa olmaz dörtlü. O yüzden yalnız adam olmamalı, ama maalesef futbolun içinde yalnız adam olarak kalıyor'' şeklinde konuştu.

''PROFESYONEL HAKEMLİK SAKINCALI''

Profesyonel hakemlik konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Çulcu, hakemlerin profesyonel değil, yarı profesyonel anlayışta olmasını tercih ettiğini, tam profesyonelliği benimsemediğini söyledi. Çulcu, hakemlerin Türkiye'de az para kazandığını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Hakemlerimiz geçtiğimiz sezon ve hala devam eden ücret olan 1800 YTL, yardımcı hakem 576 YTL alıyor, 4. hakem 500 YTL alıyor, gözlemci 432 YTL, temsilci de 432 YTL alıyor. Buna mukabil bir de antreman ücreti veriyoruz, ayda 475 YTL de antreman ücreti veriyoruz. Az, neden az? Milyon dolarlar akıtılan bir sektör. Bir futbolcu milyon dolarlarla geliyor.

Siz bu futbolcunun oynadığı futbola yön verirken, onunla konuşurken, medyada yer alırken, kamuoyunda yer alırken gezmeniz, içmeniz, giyinmeniz, aile yaşantınız, kullandığınız araba, kullandığınız parfüm ona paralel gitmeli. Çünkü insanlar sizi izliyorlar, artık siz de kamuoyu gözü önünde bir modelsiniz, bu modelin devamlılığı ve bu modelin tavan yapıyor olabilmesi için ona bu desteklerin sağlanması lazım, huzurlu olması lazım hakemin. Hakemler az parayla yetinmesini bilen insanlarız biz. Ancak bir miktar daha iyleşirse sahada duruşu, yolda yürüşüyü, toplum karşısında hitabı, davranışı, iletişimi fevkalade olur. Benim gönlümden maç başı 3.000 YTL geçiyor.''

''CAMİAM PARÇALANMAYA ÇALIŞILIYOR''

Hakem Camiasının parçalanmaması gerektiğini belirten Mustafa Çulcu, ''Bu camiaya dışardan saldırılar olmamalı. Tabii ki eleştiriler olacak, ama saldırı olmamalı. Bugün içerdeyim sessizim, yarın yokum parçalansın. Bu mantık yanlış bir mantık'' dedi. Bunları kimin yaptığını bildiklerini kaydeden Çulcu, ''Bu konuları hakem arkadaşlarımıza anlatıyoruz, yani nerden, ne kadar geldiğini ve gelişmelerin ne kadar ciddi olduğunu, ne kadar gayri ciddi olduğunu, maksatlarının ne olduğunu anlatıyorum, çok açık yüreklilikle söylüyorum'' ifadesini kullandı.

''HAKEMLERE ÇOK GÜVENİYORUM''

Çulcu, hakemlerine çok güvendiğini vurgulayarak, hakemlerin duruşlarının çok güzel olduğunu savundu. Hakemlerin, maç vermeyen MHK başkanını sevmeyeceğini ileri süren Mustafa Çulcu, ''Hakeme maç vermezsen seni sevmez, küser ve sen onun için çok kötüsündür. Doğru açıdan bakmaz, 'Neden bana maç vermiyor'u kendi yaptığı hatalarla örtüştürmez. 'Beni sevmiyor, ondan maç vermiyor, ben Ahmet'in adamıyım ya bana o yüzden maç vermiyor, ona yalakalık yapmıyorum ya ondan maç vermiyor' gibiye getirir. Oysa hata yapmışsındır ben bekletiyorumdur seni. Neden bekletiyorumdur?

Tekrar form durumunu yükseltene kadar'' şeklinde konuştu. Çulcu, hakem atamaları yaparken iyi bir çalışma yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti: ''En formda hakemlerini sahaya sürüyorsun, her hafta arkadaşlarım etap çalışması yapıyor. Her hafta bir gece boyunca maçların hakemlerinin atamasını gerçekleştiriyoruz. Elli bin pencereden bakmaya çalışıyoruz nedir, ne değildir. Doğum yeri, babasının yaptığı işe bile bakıyoruz, hangi kurumda çalıştığına, çünkü kurumsal takımlar da var. Çünkü babası aynı sektörde, kendisi de aynı sektörde çalışıyor ve farkında olmadan atama yaparsan problem başlıyor.''

''DERELİ AVRUPA İÇİN ŞANSLI''

Amacının Avrupa Kupaları'na hakem göndermek olduğunu vurgulayan, bunun için de en şanslı olanların FIFA hakemleri olduğunu kaydeden Mustafa Çulcu, ''İkinci kategoride bulunan Selçuk Dereli. Hemen bunun ardından Bülent Demirlek, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Cem Papila geliyor. Yaşları açısından baktığınız zaman gelecekleri nokta. Benim hedefime uygun isimler bunlar'' dedi. Mustafa Çulcu, Selçuk Dereli'nin 37 yaşında olduğunu ve kategori olarak çok önemli bir yerde bulunduğunu kaydederken, ''Birinci kategoriye atladığında Şampiyonlar Ligi'nde maç yönetme hakkını elde etmişti. Ocak ayında bekliyoruz. Haziran ayında bekledik olmadı. Beklemeye aldılar, inşallah Ocak ayında gerçekleşecek. Ocak ayında gerçekleşirse, biz mutlu olacağız'' diye konuştu.

''HAKEMLERİ CHECK-UP'A TABİİ TUTABİLİRİZ''

Vestel Manisaspor-Galatasaray maçından sonra hakemlerin yeniden bir check-up'a girmelerini düşündüğünü anlatan Çulcu, bu maçın hakemi Cem Papila'nın ilk yarı iyi bir performans sergilediğini, ikinci yarı yorum hataları yaptığını kaydetti. Mustafa Çulcu, şunları söyledi: ''Bir pozisyonda penaltı var, fakat Papila penaltı vermedi. Sonra ilerleyen dakikalarda penaltı olmayan bir pozisyonda penaltı verdi.

'Acaba, hekemi de bu sıcak etkilediği için mi bu yorum hataları geldi?' diye bunu düşündüm, maçı seyrederken bunlar aklıma geldi. Maçı seyrederken olağanüstü bir sıcak, nemli bir hava. Bunun bir de Antalya'sı, Adana'sı, Hatay'ı var. Dolayısıyla bu sıcakta sıkıntılar yaşanabilir. Hakemler de yaşayabilir. Ayrıca Cem Papila 41 yaşında, futbolcu Meduna daha genç. Hakemler genellikle 30 ve üzeri yaşlardalar. 30'un altında bir kaç hakem var. 40, 45 kalp için tehlikeli yaşlar. 'Acaba Süper Lig hakemlerini tam teşeküllü check-up'a mı soksak' diye düşenmedim değil, düşündüm bunu. Ligin arasında belki yapabiliriz, milli maç dolayısıyla.''