BIST 9.470
DOLAR 34,58
EURO 35,99
ALTIN 3.005,27
HABER /  GÜNCEL

Açık büfe uyarısı!

Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, açık büfede hem sağlıklı hem de lezzetli seçimleri yapmanın zor olduğunu ifade ederek, "Kontrolsüz bir şek...

Abone ol

Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, açık büfede hem sağlıklı hem de lezzetli seçimleri yapmanın zor olduğunu ifade ederek, "Kontrolsüz bir şekilde öğünün planlanması bireyin bedenine yük binmesine neden olur. Bu nedenle seçtiğimiz yiyecekleri tabağa yerleştirirken ölçüyü kaçırmamak önemlidir" dedi.
Açık büfeyle ilgili açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Başaralı, bireyin ve toplumun sağlıklı beslenmesi, sağlığı korumak ve geliştirmek için bilinçli yapılan bir davranış olduğunu söyledi. Yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlıklı beslenme anlamını taşıdığını vurgulayan Başaralı, "Toplumumuz, şehirleşme ile birlikte hayat tarzında birçok değişikliğe gitmiştir. Bunlardan biri de son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde varlığını hissettiren açık büfe yemek kültürüdür. Açık büfelerde çok fazla yiyeceği bir arada gördüğümüzde her şeyden tatmalıyım düşüncesi ile fazla miktarda peynir çeşitlerinden, omletlerden, kreplerden, ekmek çeşitlerinden, tatlılardan, hamur işlerinden, et çeşitleri gibi aynı türden yiyeceklerden tabağımıza alırız. Masanın üzeri adeta küçük bir büfeye dönmektedir. Onca yiyecek önümüzdeyken, hem sağlıklı hem de lezzetli seçimler yapmak zordur. Kontrolsüz bir şekilde öğünün planlanması bireyin bedenine yük binmesine neden olur. Bu nedenle seçtiğimiz yiyecekleri tabağa yerleştirirken ölçüyü kaçırmamak önemlidir" diye konuştu.

"ÇÖPE GİDEN GIDALARLA 4-5 AFRİKA ÜLKESİ DOYURULABİLİR"
Sağlığın yanında açık büfe ve her şey dahil konseptiyle ortaya çıkan yemek israfına da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Başaralı, "Her yıl milyonlarca insan tatil için ‘her şey dahil’ konseptli tesisleri tercih etmektedir ancak kendileri için hazırlanan gıdanın sadece üçte birini tüketmektedir, geri kalan ise çöpe gitmektedir. Ege’de yapılan bir çalışmada vahim bir tablo ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada otellerdeki yemek israfının 5 Afrika ülkesini doyuracak noktaya geldiği saptanmıştır. Özellikle Akdeniz ve Ege’deki oteller açık büfe ve her şey dahil mantığıyla çalışmaktadır. Bu sistemle çalışan otellerde kişi başı yiyecek gıda hazırlığı 4 kilo civarındadır, oysa bir insanın günlük tüketebileceği maksimum gıda gramajı 1.3 kilodur. Yani hazırlanan malzemelerin ancak üçte biri tüketilmektedir, geri kalan gıdalar maalesef çok üzücü bir şekilde çöpe gitmektedir. Bu şekilde günlük çöpe giden gıda miktarı bin 500 ton civarındadır. Bu rakamın ortalama 150-200 gram yiyecek bulabilen Kongo Cumhuriyeti gibi 4-5 Afrika ülkesini doyurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Açık büfede tüketilen gıdaların içeriği, hazırlama ve saklama koşullarının da önemli olduğuna dikkat çeken Başaralı, söz konusu gıdaların pişirilme teknikleri, piştikten sonra bekletme süresi ve yemekleri pişiren ile servis elemanının bu aşamadaki hijyen alışkanlıkları da tüketici sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.
(İHA)