BIST 9.998
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.976,63
HABER /  GÜNCEL

Acemi kasapların ekonomiye maliyeti

Deri sektörünün önde gelen isimlerinden Erdal Matraş, kurban bayramında acemi kasapların maliyetini açıkladı

Abone ol

Kurban Bayramı'nda ehil olmayan kişilerin hatalı deri yüzmeleri nedeniyle yaklaşık 11 milyon lira değerinde derinin ekonomiye kazandırılamadığı belirtildi.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk deri sanayisinin, Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların derilerine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu belirtti.

Sektörün her yıl 6 milyon büyükbaş ve 50 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Matraş, böyle bir ortamda deriyi en güzel şekilde ayırmanın çok önemli olduğunu aktardı.

Derinin fiyatının kalitesiyle ölçüldüğünü, ürünün kalitesini de derinin belirlediğini vurgulayan Matraş, şöyle konuştu:

"Öncelikle bu işi mutlaka ehil kişiler yapmalı. Her bıçağı alan kişi deri yüzmeye kalkmamalı. Türkiye'de 850 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesiliyor kurbanda. Mümkün olduğu kadar et kombinelerini ve toplum kesim yerlerini tercih edelim. Bundan 10 yıl önce meydanlarda kesiliyordu. Bu kesimler sırasında telef olan deri oranı yüzde 35'lere varıyordu. Artık bu rakam her dönemde biraz daha azaldı ama yine devam ediyor. Rakam olarak baktığımızda deriye bıçakla zararın maliyeti 11 milyon lira civarında. Deriye atılacak her bıçak onun katma değerli kullanımını düşürecektir. Mutlaka toplu kesim alanlarındaki ehil kişilere bu işi yaptıralım. Deriye atılan bıçak ülke ekonomisine atılan bıçaktır." 

YÜZMEK KADAR TUZLAMAK VE SAKLAMAK DA ÖNEMLİ 

Matraş, Kurban Bayramı'nda canlı bir organizma olan derinin tuzlanması ve saklanmasında da sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

İyi tuzlanmayan derinin bakteri üreteceğini ve kalitesinin düşeceğini anlatan Matraş, şunları kaydetti:

"Derinin yüzeyine ağırlığının minimum yüzde 10'u kadar tuzu iyice yedirmeliyiz. Etli kısmı içeriye gelecek şekilde dürmek gerekiyor. İlk gün vatandaşlarımız telaşa yenilip bunu ihmal edebiliyor. Deri, milli servet. Eğer biz ülkemizde kurbanların derilerini kullanamayacaksak ithalat yapmamız lazım. Türkiye'de kesilen hayvan sayısı belli. İnsanlara daha fazla et yedirip bu hayvanların derisini elde edemeyeceğimize göre eksik kalan kısmı ithal ediyoruz. İşte Kurban Bayramı bu ithalatı azaltmak için önemli bir fırsat."