BIST 10.487
DOLAR 32,86
EURO 35,12
ALTIN 2.428,39
HABER /  GÜNCEL

Acemi büyükelçi gidici!

Başbakan Erdoğan'ın 'acemi büyükelçi' diye tanımladığı Ricciardone'nın gidici olduğu konuşuluyor.

Abone ol

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin Türk gazetecileri ile yaptığı sohbetteki Türk yargısını eleştiren açıklamaları birçok üst düzey hükümet yetkilisi ve nihayet Başbakan Erdoğan tarafından oldukça ağır karşılıklar bulmuştu.

ABD kulislerindeki farklı kaynaklar Büyükelçi’nin, ‘yersiz yere hırpalandığını’ düşündüğünü belirtiyor. Söylediklerinin sadece bazı Türk bakanların geçmişteki açıklamalarının tekrarı olduğunu gazetecilerle olan sohbetinde de belirten Büyükelçi, buna rağmen iktidarın ileri gelenlerince böyle bir sert tepkiyle karşılaşmaktan dolayı epey şaşırmış.

İstifası cebinde

Ricciardone, şimdi yeni ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mart’ın ilk günü gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde ev sahipliği yapmayı bekliyor. ABD hariciyesinde, yeni Dışişleri Bakanı göreve başladığında, bütün büyükelçilerin bir istifa mektubu sunması bir gelenek... Aynı şekilde, Ankara’da bulunan Büyükelçi Ricciardone de, yeni patronuna Türkiye’de ev sahipliği yaptığı esnada, istifasını vermiş olacak ve kendi görevinin geleceğini de konuşma imkanı bulacak. Bir Washington kaynağı, Ankara’ya geldikten sonraki ilk aylarda Erdoğan’ın ‘acemi sefir’ yakıştırmasına muhatap olan Ricciardone’nin üç yıl sonra daha ağır bir tartışma başlatarak Türkiye’deki manevra alanını oldukça daralttığı ve yerini yeni bir sefire bırakacağını iddia etti. Washington’da Ricciardone’nin yerine atanacak sefir adaylarının kulisleri şimdiden konuşuluyor.