BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.038,06
HABER /  DÜNYA

AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırmasını destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırmasını desteklediklerini söyledi. <br/>51. AB-Türkiye Ortaklık Kon...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırmasını desteklediklerini söyledi.
51. AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Dönem Başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore ve AB Genişleme Komiseri Setfan Füle birlikte önemli açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin Davutoğlu’na AB’nin Suriye’ye uyguladığı silah ambargosu ve son durum hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Davutoğlu silah ambargosunun kaldırılmasını desteklediklerini belirterek, ”Biz AB ambargosunun kaldırılmasını kesinlikle destekliyoruz çünkü bu son iki yıldır ağır silahlarla saldırıya uğrayan Suriye halkının kendini savunma hakkıdır. Bu saldırılar uçaklarla, Scud füzeleri ve hatta kimyasal silahlarla olmuştur. Eğer bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yoluyla halledemiyorsak en azından bu insanların kendini savunma hakkını sağlayabilmeliyiz" dedi.
Konu hakkında açıklama yapan İrlandalı Bakan Gilmore ise Suriye’nin daha fazla militarize olmasından yana olmadıklarını ifade ederek zor da olsa barışçıl ve politik bir çözüm bulunması gerekliliğine inandıklarını belirterek, “Bu konu bugünkü Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde görüşülecek ve bildiğiniz gibi fikir ayrılıkları mevcut. Detayları gün boyu tartışacağız ve umuyorum ki bir sonuca varacağız” dedi. Bununla birlikte Ortaklık Konseyi Toplantısı çerçevesinde AB-Türkiye ilişkilerinde gelinen son noktayı konuştuklarını ve Türkiye’nin AB için önemini bildiklerini anlatan Gilmore özellikle Türkiye’nin Suriye’de insani anlamda üstlendiği rolden övgüyle bahsetti. Müzakere süreci ile ilgili olarak önümüzdeki ay İrlanda Dönem Başkanlığı’nın 22.faslı açmak niyetinde olduğunu yineleyen Bakan Gilmore, bunun her iki tarafın da sürece olan bağlılığını göstermesi açısından önemli bir işaret olacağını kaydetti. Türkiye’nin son yıllarda hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Gilmore, AB’nin özellikle temel haklar ve özgürlükler konusundaki bu reformları Türkiye’nin devam ettirmesini beklediğini söyledi. Yürürlülüğe giren yeni yabancılar kanunu ile de ilgili AB’nin memnuniyetini dile getiren Gilmore, bu tip yeni düzenlemelerin vize serbestliği için hazırlanan yol haritasındaki beklentilerden bazılarını da karşılamış olduğunu ifade etti.
Davutoğlu ise konuşmasında AB üyeliğinin yarım yüzyıldır Türkiye’nin en büyük stratejik hedefi olduğunu ve böyle olmaya da devam ettiğini anlatarak bugün ilişkilerin her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizdi. Davutoğlu artık Türkiye’nin AB üyeliği için yeni bir stratejik vizyona ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Biz Türkiye’nin tam üye olması gerektiğine inanıyoruz. Uluslararası dengeler Türkiye’nin bu birlikte olmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. O halde soru şu; neden hala ilerleme kaydedemiyoruz. Hala 17 fasıl siyasi sebeplerle bloke durumda. İrlanda dönem başkanlığı sayesinde bir fasıl bu yıl açılacak ancak bir çiçekle bahar gelmez. Zaten bu hızla gidecek olursak üye olmak için bir yarım yüzyıl daha beklememiz gerekir ki dünya değişirken çok daha dinamik ilişkilerimiz olması gerekir. Vize serbestliği de bizim için olmazsa olmazdır ve Türkiye’nin hakkıdır. Artık bu konuyu çözmenin zamanı gelmiştir. Gümrük Birliği konusunda ise Türkiye’nin özel bir durumu var. Bu nedenle biz Türkiye’nin AB’nin imzaladığı tüm Serbest ticaret Antlaşmaları’na taraf olabilmesini savunuyoruz” dedi.
Genişleme Komiseri Füle ise ilişkiler, müzakereler ve vize konusunda yaptığı açıklamada, “Biz yakalanan bu momentumu Türkiye’nin diğer fasıllarda da kriterleri yerine getirerek sürdürmesini istiyoruz. Örneğin yakın zamanda 19. fasıl için bunu bekliyoruz. Davutoğlu’na vizeler konusunda katılıyorum. İlişkilerimizi güçlendirmenin en verimli yollarından biri vize serbestliğini sağlamaktır. Bunun için de Türkiye’yi bir kez daha gecikmeksizin Geri Kabul Antlaşması konusunda adım atmaya davet ediyorum. Bununla birlikte Türkiye’de yargı reformları konusunda atılan adımları memnuniyetle karşıladığımızı bildirmek istiyorum. Özellikle 4.yargı paketi temel hak ve özgürlükler konusunda tam bir uyuşma sağlama yolunda önemli bir kilometre taşı. Bu reformların uygulamaya geçmesi pratikte hala var olan kısıtlamaları azaltacaktır. Ayrıca ek protokolü de konuştuk ki bunun uygulanması bloke olan fasılları açacak ve birçoğunun hemen kapanmasını sağlayacaktır. Bu da tek çiçek politikasını tüm çiçekleri açan bir gül bahçesi politikasına dönüştürmeye yeter de artar" dedi.
Basın toplantısı sonrası Füle vize serbestliği yol haritasında gelinen nokta ile ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk tarafı topun bizde olduğunu düşünüyor, biz ise Türk tarafında olduğunu düşünüyoruz. Aslında önemli olan ve olması gereken bu topla oynamaya başlamak" dedi.
(İHA)