Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki toplantısı ardından, 27 üye ülkeden Çek Cumhuriyeti ve İngiltere dışındaki 25'i, ulusal bütçelere sıkı disiplin getirilmesini öngören malî anlaşmayı kabul etti.
Abone ol
Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki toplantısı ardından, 27 üye ülkeden 25'i, ulusal bütçelere sıkı disiplin getirilmesini öngören malî anlaşmayı kabul etti.
Çek Cumhuriyeti ve İngiltere anlaşmaya onay vermeyen ülkeler oldu. Prag yönetimi, anlaşmayı reddetmelerine gerekçe olarak iç siyasî sorunları ve anayasal sıkıntıları gösterdi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ise, Aralık ayındaki zirvede veto ettiği anlaşmayı bu kez de imzalamadı.
Yeni malî anlaşmayla, karşılanamaz borçlanamaya neden olmamak için, Avrupa Birliği genelinde, bütçe politikalarında daha sıkı bir işbirliği öngörülüyor.
Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi ve en fazla borç veren ülkesi Almanya, bütçe kurallarını belirleyecek bağlayıcı bir anlaşmaya varılması konusunda ısrarcıydı.
Bu anlaşmayla, Avrupa Adalet Divanı üye ülkelerin anlaşmaya uyumunu izleyecek ve kuralları ihlâl eden ülkeleri cezalandırabilecek.
Yine bu anlaşmayla, Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin bütçelerini inceleme ve yönlendirme konusunda arttırılmış yetkilere sahip olacak.
Ekonomik büyüme
Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'deki toplantılarında, pek çok ülkede uygulamada olan kemer sıkma önlemlerine rağmen, durgun ekonomileri nasıl canlandırabileceklerini de tartıştılar.
Gündemdeki bir diğer konu ise Euro Bölgesi'nde, ortalama yüzde 10 olan büyük işsizlik oranını düşürme yollarıydı.
Yaygın bütçe kesintilerinin yatırım ve istihdama darbe vuracağı endişeleri ise sürüyor. Toplantıda, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek destekler de görüşüldü. Avrupa Birliği genelindeki bu tür işletmeler, Brüksel tarafından empoze edilen ağır işletme maliyetlerinden şikayetçi.
Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin ekonomik büyümeyi ve istihdamı geliştirecek projelere harcayabileceği 82 milyar Euro kaynak bulunduğunu belirtiyor.