BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,84
ALTIN 2.822,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Abidevi mezar taşları belgelendi

Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri 12'nci yüzyıldan günümüze gelen mezar taşlarının fotoğraflarını tek tek çekerek belgeledi.

Abone ol

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan ve 2'nci Orhun abideleri olarak ta nitelendirilen 12'nci yüzyıldan günümüze gelen Ahlat mezar taşları tek tek fotoğraflanarak belgelendi.

Ahlat Kaymakamlığı'nın koordinesinde, Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri tarihi mezar taşlarının fotoğraflarını tek tek çekerek belgeledi. Yaklaşık iki ay süren çalışmayı fotoğrafçılık kulübü üyeleri gönüllü olarak yaptı. Tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda, 210 dönümlük bir alanda yapılan çalışma ile abidevi mezar taşlarının hepsi ilk kez fotoğraflarla belgelenerek sayısı tespit edildi.

Yapılan çalışmalara katılarak kulüp üyeleri ile birlikte fotoğraf da çeken Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat'ın bin yıllık Türk tarihinin her türlü izini taşıyan bir belde olduğunu hatırlatarak, yapılan çalışma ile Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yer alan mezar taşlarının tamamını dijital ortama aktarılacağını söyledi. Abidevi mezar taşlarının sayısal olarak net bir verisinin ellerinde olmadığını belirten Şentürk, yaklaşık 2 aylık özel bir çalışma ile 8 bin 169 adet mezar taşının fotoğraflanarak
tespit edildiğini ifade etti.

Ahlat Selçuklu mezarlığının dünyanın en büyük 'İslam mezarlığı' olduğunu, içerisinde binlerce abidevi mezar taşı bulunduran bir mekan olduğunu vurgulayan Şentürk, "Maalesef elimizde tam olarak sayısal verilerin ne olduğu konusunda kesin bir kanaat bir fikir yoktu. Bir grup Ahlat gönüllüsü arkadaşımızla beraber tamamen gönüllü bir şekilde Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki abidevi mezar taşlarının tamamı dijital ortama aktarılmış oldu.

Zamana ve insanların ortaya koyduğu tahribata
karşı biz tarihe not düşmüş olduk. Mevcut durumu kayıt altına almış olduk. Bu çok önemli bir husustur. Tabi burada bulunan mezar taşlarını yaklaşık 8 bin 169 tane olarak tespit etmiş olduk. Bu mezar taşları Anadolu'nun tapu taşıdır. Bu mezar taşları bizim tarihimize ışık tutan önemli delillerdir. Bu boyutuyla da biz bu çalışmayı önemsiyoruz.

Bu çalışma ile birlikte hedefimiz, taşlarda meydana gelebilecek deformasyonlar, kırılmalar, yıkılmalar münasebetiyle yok olabilecek zenginliği şu an itibari ile kayıtaltına alabilmekti. Nitekim dijital ortamda kayıt altına aldık. Aynı zamanda neşriyata dönüştürmek adına katalog çalışmasına da başladık. En kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz" diye ifade etti.

Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Geylani Adıyaman ve Başkan yardımcısı Üzeyir Akçelik ise, kulüp üyeleri olarak dünyanın en büyük İslam mezarlığını belgelemekten mutluluk duyduklarını belirtti.