BIST 9.831
DOLAR 35,37
EURO 36,63
ALTIN 2.984,80
HABER /  EKONOMİ

ABD'ye rağmen Türkiye'den İran kararı!

İran'la nükleer anlaşmadan cayan ABD'yi kızdıracak açıklama Ekonomi Bakanı Zeybekci'den geldi. Diğer ülkelerin ABD'nin kararını desteklemediğinin altını çizen ve bunun bir fırsat olduğunu söyleyen Zeybekci İran'la ticarete devam mesajı verdi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin İran'a yapmış olduğu ambargo ile ilgili olarak 'İran ile ticaret yapmaya devam edeceğiz' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda ekonomik gelişmeler ve gündemdeki konularla ilgili dikkat çarpıcı açıklamalarda bulundu. Enflasyonda istenilen noktaya gelinemediğini söyleyen Zeybekci yüksek oranların sebebinin döviz kuru olduğunu ifade etti.

Zeybekci'nin konuşmasından satırbaşları şöyle;

Son dönemde jeopolitik bir de Türkiye'ye özgü ekopolitiğin çok yoğun yaşandığı, sürecin hızlı işlediği dönemde finans piyasalarındaki hareketlilik çok daha spekülatif... İthalat, ihracat gibi dengelere pek itibar etmeyen haberlere dayalı fırsatların değerlendirildiği alan olarak görüyorum. Özel sektörün en az şekilde etkilenmesi amacı ile ne tepkiler alınabilir gibi Türkiye'nin elindeki varlıklar nelerdir, bunların hepsini değerlendirdiğimiz zaman Türkiye'nin bir problemi yok.

ENFLASYON ÖZELEŞTİRİSİ

Enflasyonda istediğimiz noktaya gelemedik. Sebebi de kur. 900 milyar dolarlık milli geliri olan Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük 5'inci ekonomisi olan Türkiye'nin bu hareketlerden zarar gördüğü kesindir ama ekonomik anlamda bir zamanlar Türkiye'nin yataklara düştüğü bir şeyi kimse beklemesin.

Enflasyonla mücadelede zorluklarımızı iyi tanımamız lazım. Türkiye'de ortalama 31.7 yaşındayız. 31 yaşındaki bir insanın günlük yaşantısına bakacak olursak, tüketmek ister. 49 yaşındaki adamın da parası birikir. Dolayısıyla Türkiye gibi genç olan bir ülkede, tüketim isteği ve arzusu o derece iştahlı oluyor. Bizim arzı düşürmemiz enflasyonda mücadelede kalıcı bir çözüm değildir. Yöntemi talebi daraltıp piyasayı soğutmak değildir. Kalıcı yöntemi arzı artırmak, üretimi artırmaktır. Böylelikle büyümeyi tetiklersiniz.

"İRAN NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA TÜRKİYE O KADAR GÜÇLÜ"

ABD ülkelerinin ortak şekilde katıldıkları İran'a yapılan ambargoda Türkiye yatırımlarına ve ticaretlerine devam etti.  İki kişi oturmuş imza atmış, anlaşmadan çekilirken bir temas olur. Bir taraf diyor ki "Ben çekiliyorum" o zaman bu anlaşma değildir. 

Bunda endişe edilecek pek bir şey görmüyorum. Türkiye gibi diğer ülkelerin de ABD ile aynı fikirde olmadıklarını görüyoruz. Türkiye için bir fırsat bu. Ben İran ile ticaret yapmaya devam edeceğim. Türkiye olarak bizim tavrımız bellidir ve biz İran ne kadar güçlü olursa Türkiye o kadar güçlü olur. Birinin zayıf olduğu coğrafyada ötekine çökerler. 

Ortadaoğu'daki silah faturalarına bakmak lazım. Bazı ülkelerin çok fazla silahlandığını görüyoruz. Şuan görüyoruz ki İran, Rusya'nın Suriye'deki dramın bitirilmesi ile alakalı ortak bir tavırda. Bu kadar çok silah alan ülkelerin de sipariş üzerine İran'a yaptırım ricacısı oldukları ihtimal dahilindedir.