BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

ABD'ye gitmeyi düşünenler dikkat!

ABD'de yaşanan bütçe krizi nedeniyle pasaport dairelerinin de aralarında bulunduğu bir çok kamu dairesi çalışmayacak.

Abone ol

ABD Kongresi'nin yeni mali bütçe yılı ile ilgili uzlaşamaması üzerine ABD hükümetinin resmen kepenk indirmesinin ardından, bu ülkedeki pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu hizmet veremeyecek.

Ancak ABD'nin yurtdışı temsilciliklerindeki vize ve pasaport işlemlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmayacak.

ABD'de Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanındaki reformlarını erteleme çabalarının Senato tarafından boşa çıkarılmasının ardından, Kongre borç tavanı krizinde uzlaşamadı. Ülkede 17 yıl aradan sonra devlet daireleri kapatılırken, yaklaşık 800 bin memur ücretsiz izne çıkarılıyor.

Krizle birlikte ABD hükümeti çalışmalarını askıya alırken, TSİ 07.00 itibarıyla zorunlu olmayan tüm federal hizmetler durduruldu.

Krizin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama televizyon mesajında ABD birliklerinin normal görevlerine devam edeceklerini ancak Savunma Bakanlığı'nda çalışanların ücretsiz izne çıkarılabileceğini açıkladı.

Kararın piyasa üzerinde şu ana kadar olumsuz bir etkisi olmadı. Dolar içeride 2 lira sınırına gerilerken, borsadaki yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı.

NE ANLAMA GELİYOR
ABD’de “hükümet kapatılması” (government shutdown) olarak tabir edilen hükümet krizi temel olarak özel sektörün lokavt kararı alması ile benzerlik taşıyor. Yaklaşık 800 bin federal hükümet çalışanının ücretsiz izne çıkarılmasına neden olan krizde, Ulusal Hava Servisi, federal tesislerdeki tıbbi servisler, posta servisi, silahlı kuvvetler, hava trafik idaresi ve ceza infaz kurumları dışındaki kalan devlet binaları kapatılacak.

Askerler, doktor ve hemşireler, hava trafik kontrolörleri, hukuk çalışanları gibi acil durum personeli görevlerine devam ederken geri kalan devlet personeli zorunlu olarak ücretli izne çıkarılıyor.

Kriz nedeniyle gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu hizmet veremeyecek. ABD'nin yurtdışı temsilciliklerindeki vize ve pasaport işlemlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmayacak.

ABD’de “hükümet kapatılması” durumu daha önce 17 kez yaşanmış ve en uzunu 1995-1996 yıllarında 21 gün sürmüştü.

SAĞLIK REFORMU YASASI KRİZ ÇIKARDI
ABD'de siyasi çıkmaza yol açan en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu yasası. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD'de en son 'hükümet krizi' 1995-96'da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.