Sözde soykırım tasarısı onaylanırsa ABD'ye boykot olur mu?
Abone olDışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD kongresine sunulan Ermeni yasa tasarısının daha ileri safhalara ulaşmaması için ellerinden gelen çabayı Türkiye olarak gösterdiklerini bildirdi.
Babacan, Orta Doğu gezisi öncesi Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda yaptığı basın açıklamasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Ermeni tasarısının ABD kongresinde onaylanmasına karşı Türkiye'nin ne tür girişimleri oluyor? Eğer bu tasarı onaylanırsa geçmişte Fransa'ya yapıldığı gibi ABD'ye de, ihaleler dahil boykot uygulanır mı?" sorusu üzerine Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı dolayısıyla New York'ta çok yönlü temaslarda bulunduklarını anımsattı.
Babacan, bu temasların önemli bir kısmının da söz konusu tasarı ile ilgili olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Malum tasarının daha ileri safhalara ulaşmaması için elimizden gelen çabayı Türkiye olarak gösterdik, gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de göstereceğiz. Tabii farklı kurumlarımızın, farklı temasları var. Hükümetimiz, Meclisteki milletvekili arkadaşlarımız, tüm kurumlarımız karşı muhatapları ile temastadırlar.
Bu konunun özellikle ülkelerimiz arasındaki ilişkiye zarar verebileceğini, Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri farklı bir sürece sokabileceğini, yine Türk halkının algılamasında önemli sıkıntılara yol açabileceğini defalarca muhataplarımıza belirtiyoruz. Kaldı ki, bizim İsrail temaslarımızda bu konu gündem maddelerimizden biri olacak."
ABD İLE İLİŞKİLER
Babacan, "ABD ile ilişkiler farklı bir sürece girebilir mi?" sorusu üzerine de detayları şu anda konuşmanın ve değerlendirmenin mümkün olmadığını belirterek, şu anda çalışmaların tamamen tasarının ileri safhalara gitmemesi üzerine yoğunlaştırıldığını söyledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bir gazetecinin, "Orta Doğu gezisinin ABD'de gelecek ay yapılacak olan Orta Doğu Barış Konferansı ile ilişkisi olup olmadığını" sorması üzerine, ABD'nin düzenlediği Orta Doğu Barış Konferansının kasım ayı sonu aralık ayı başı gibi düşünüldüğünü bildirdi.
Programlarında pek çok gündem bulunduğunu, en önemli gündem maddelerinden birinin de Orta Doğu barış süreci olduğunu belirten Babacan, bununla ilgili kuşkusuz görüşmeler yapacaklarını anlattı. Babacan, "Türkiye, Orta Doğu Barış Konferansına katılabilecek mi?" sorusu üzerine de o konuyla ilgili henüz bir kesinlik bulunmadığını kaydetti.
"Uzanlarla ilgili yeni girişimler olacak mı?" sorusuna karşılık Babacan, Uzanlarla ilgili başlamış olan girişimlerin devam ettiğini söyledi. Ali Babacan, geziyle ilgili konunun Orta Doğu'daki problemler, Irak konusu, bu yıl sonuna kadar yapılacak konferanslar ve Türkiye'nin ikili ilişkileri olduğunu sözlerine ekledi.