Abdullah Öcalan, cezasını çektiği İmralı Adası'nda hem PKK'yı hem de Kürt siyasetini yönlendiriyor. Bütün talimatların, verildiği İmralı'dan Öcalan ne diyorsa o yapılıyor.
Abone olBölücü örgüt PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, cezasını çektiği İmralı Adası'nda hem PKK'yı hem de Kürt siyasetini yönlendiriyor.
Tavrını açıklayacak
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da "Kürt sorununu Anayasal düzen dahilinde, daha çok demokrasi daha çok vatandaşlık hukuku daha çok refahla çözeceğiz" açıklamalarından sonraki gelişmelerde yine Öcalan'ın İmralı'dan verdiği talimatlarla şekilleniyor. Zira, Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar, Öcalan'ın talimatları doğrultusunda PKK'nın son gelişmelerden sonra izleyeceği stratejiyi ve "1 aylık ateşkes" ilanını bugün Brüksel'de düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak.
DEHAP, DTH'ya geçti
Ayrıca, yine Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası süren DEHAP'ın kendisini feshederek eski, kendi talimatıyla kurdurduğu eski DEP'li milletvekillerinin öncülük ettiği Demokratik Toplum Harekatı'na (DTH)katılması da Öcalan'ın İmralı'dan verdiği işaretle gerçekleşti.
Ateşkes çağrısı
Dün de DEHAP'ın katılma kararı aldığı Demokratik Toplum Hareketi'nin (DTH), eski DEP milletvekillerinin de içinde yer aldığı Koordinasyon Kurulu, PKK'ya "koşul ve süre içermeyen bir eylemsizlik-ateşkes kararı alması" çağrısında bulundu.
İşte Öcalan'ın talimatları
Öcalan, 1998'den beri yattığı İmralı'dan verdiği ve yerine getirilen talimatlarından bazıları şöyle:
* 1 Ağustos 1999'da PKK'lıların yurt dışına çekilmesi talimatını verdi.
* Anadilde eğitim için imza kampanyası başlatılması.
* Eski DEP'lilerin Demokratik Toplum Harekatı adı altında yeni bir oluşum başlatması.
* Demokratik Toplum Harekatı Kurucular Kurulu'nun DEHAP seçmenlerinin doğrudan oyları ile belirlenmesi.
* Demokratik Toplum Harekatı'ndaki eşbaşkanlık sistemi ve bu eş başkanlardan birinin Türk kökenli ve kadın olması.
* Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlığı seçiminde Feridun Çelik'in aday olmaması.
* Önce PKK'nın kendini feshederek KADEK adını alması, ardından Kongra Gel'in kuruluşu ve yeniden PKK'nın kuruluşu hep Öcalan'ın talimatlarıyla oldu.
* Demokratik Konfederalizm tezi adı altında yeni propaganda sisteminin belirlenmesi ve bu sistemi temsil eden bayrağı şekli Öcalan'ın tarifiyle oluşturuldu.
* 29 Mart yerel seçimlerinde diğer sol partilerle ittifak yapılması.
* PKK'nın 1999'dan beri sürdürdüğü ateşkesi geçen yıl bitirerek "meşru savunma" adı altında yeniden eylemlere başlaması.
* İntihar eylemlerinin yapılmaması: Yakalandıktan sonra avukatları aracılığıyla canlı bomba eylemlerinin yapılmasını yasakladı.
* Demokratik Cumhuriyet tezi: Yakalandıktan sonra PKK'dan "Bağımsız Kürdistan" hedefi yerine Türkiye sınırları içinde Kürtler'in hakkını aldığı Demokratik Cumhuriyet tezi için çalışmalarını istedi. PKK, bağımsız Kürdistan hedefini propagandalarında hiç kullanmadı.
* Osman Öcalan'ın affı: PKK'dan ayrılan kardeşi Osman Öcalan'ı sert dille suçladı ancak infaz edilmemesi için örtülü talimat verdi.
Kaynak: www.vatanim.com.tr