Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, çözüm sürecine ilişkin ilginç bir yazı kaleme aldı.
Abone olAbdülkadir Selvi, PKK'nın silah bırakma kararının yüzde 10 barajını aşmak isteyen HDP ile bağlantılı olduğunu savundu.
Yazara göre Öcalan, mart ayındaki nevruz konuşmasında PKK'ya Türkiye'de silahlı eylemlere tamamen son vermesi çağrısı yapabilir.
21 Mart 2015 Nevruz’unda Öcalan’dan Türkiye’de silahlı faaliyetleri bitirdiklerini ve Türkiye’ye karşı silahlı mücadele döneminin kapandığını ilan etmesi isteniyor.
Peki hükümetin bu talebi gerçekleşecek mi? Çözüm sürecini en başından beri adım adım izleyen Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bu soruya bugünkü yazısında yanıt aradı.
"Öcalan’dan beklenen mesaj" başlıklı yazısında yazar, karar aşamasındaki PKK'nın neden silah bırakması gerektiğini ve çözüm sürecinde gelinen noktayı kaleme aldı.
TÜRKİYE'DE SİLAHLI FAALİYET YOK
PKK'nın kendisini tamamen tasfiye edilmesi hedefinin devre dışı kaldığını savunan yazar, "Çözüm sürecinde nihai amaç bu değildi" itirafında bulunuyor.
Sadece Türkiye'de silahları bırakmasının şu aşamada gerçekçi olduğunu belirten Selvi, süreçte çözülmesi gereken noktaları sıraladıktan sonra silah bırakma kararı tartışmalarına değiniyor. İşte o yazının ilgili bölümü:
"1-Öcalan’ın yanındaki mahkumların değişmesi. İmralı’da sekreterya işlevini görecek bir düzenlemeye gidilmesi.
2-KCK’lı hasta mahkumların durumu. Mevcut düzenleme yeterli olmasına rağmen Adli Tıp’ın direnişi nedeniyle mesafe alınamadı. İhtiyaç duyulduğunda yeni düzenleme yapılması gündemde. Ancak KCK’lı hasta mahkum sayısının 50 civarında olduğu söyleniyor.
3-İzleme Komitesi
Bunların bir kısmı silahlı mücadelenin bırakıldığının ilan edilmesinden sonra devreye girecek mekanizmalar. İzleme komitesi gibi.
Yukarıda sıraladığım noktalar çözüm gibi tarihi bir proje kapsamında bir sorun teşkil etmeli mi? Etmemeli. Eğer Türkler ve Kürtler tarihi yürüyüşümüzü başlatacaksak, hasta mahkum, İmralı’daki mahkumların değişimi ve izleme komitesi bir engel teşkil eder mi?
ÖCALAN İLAN EDECEK Mİ?
Peki Öcalan’ın, 21 Mart’ta silahların bırakıldığını ilan etmesi beklenebilir mi?
Silahlı mücadeleyi bırakma kararına en çok PKK’nın ihtiyacı var.
Çünkü bir yanda IŞİD’le mücadele ve Suriye konjonktürünün sunduğu imkanlar var. Terör örgütleri listesinde yer almak, PKK hareketinin ayağında bir pranga gibi duruyor. PKK’yı tasfiye edip, terör listesinden çıkıp, PYD ya da YDH ile yola devam edebilirler.
HDP'NİN YÜZDE 10 BARAJI İÇİN GEREKLİ
İkinci nokta ise, Türkiyelilik açılımı ile yüzde 10 barajını aşmak, bölge dışına çıkıp Türkiye’nin batısından da var olmak isteyen bir HDP var. Sadece Kürtlerin değil, Türklerin partisi olmayı da hedefliyorlar. İmralı’daki görüşmelerde Öcalan’ın bunu sağlayamadıkları için kadroları sert eleştirilere tabi tuttuğu biliniyor.
PKK’nın Türkiye’de silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesi en çok bu konjonktüre hizmet eder.
Silah bırakma kararı sadece Türkiye açısından değil, daha çok PKK hareketi için gerekli hale geldi.
Konjonktür bunu mümkün kılıyor.
İş konjonktürü doğru okuyup okumamaya kalıyor?"