Kayseri'de kurulacak olan Abdullah Gül Üniversitesi'nin temeli atıldı
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adını taşıyan üniversitenin temeli, törenle atıldı. Fakülte binaları hayırsever iş adamları tarafından yaptırılacak üniversite için ''Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı''na bugüne kadar 30 milyon TL'nin üzerinde bağış yapıldı.
Kayseri-Malatya karayolunun 14. kilometresinde 2 milyon metrekarelik araziye kurulacak kampüs alanında düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine ''Kayseri'de her zaman güzel şeylere vesile olunuyor. Bugün de bu üniversitenin açılışında beraber oluyoruz'' diyerek başladı.
Gül, üniversiteye adının verilmesine karar veren siyasetçilere ve Kayserili hemşehrilerine teşekkür etti. En iyi yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunun altını çizen Gül, ''Yeri gelecek yemeyeceğiz, içmeyeceğiz ama eğitime yatırım yapacağız. Yeri gelecek arabamızdan, evimizden tasarruf edeceğiz, eğitime yatırım yapacağız ki gelecekte onların hepsine sahip olabilelim'' dedi.
Türkiye'nin günümüzde bu anlayışa geldiğini ifade eden Gül, kaynakların eğitime daha çok sarf edildiğini ve bütçeden en büyük harcamanın eğitime yapıldığını kaydetti. Bunların sonuçlarının kısa süre içerisinde alınacağını belirten Gül, eğitimin her seviyede iyi olacağını söyledi.
Kayseri'deki üniversite sayısının Abdullah Gül Üniversitesi ile birlikte 4'e ulaştığını bildiren Gül, kendisinin lise öğretimi yıllarında açılan Erciyes Üniversitesinin Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri haline geldiğini, vakıf üniversiteleri Melikşah ve Nuh Naci Yazgan Üniversitelerinin de başarılarını izlediklerini belirtti.
Gül, ''Şimdi temelini attığımız üniversitemiz de inanıyorum ki Kayseri'ye ve Türkiye'ye ayrı bir değer katacaktır. Bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı eğitim vereceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede eğitimi de İngilizce yapmasını hedefliyoruz. Böyle bir üniversitenin binalarını yapmak muhakkak ki çok önemli ama çok daha önemli olanı üniversitenin iyi bir eğitim seviyesi tutturabilmesi için öğretim elemanlarının seçkin bir şekilde toparlanması'' diye konuştu.
KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR
Abdullah Gül Üniversitesini Destekleme Vakfı üyelerine ve vakfa destek verenlere teşekkür eden Abdullah Gül, ''Kendi gönlü, rızasıyla böyle bir eğitim kurumuna değer verip bu katkıları yapıyorlar'' dedi.
Kayserili hayırsever iş adamlarının yardımlarının ve isimlerinin Erciyes, Melikşah ve Nuh Naci Yazgan Üniversitelerinde de görüldüğünü dile getiren Gül, bu katkıların Kayseri halkı tarafından iyi bilindiğini kaydetti.
Hayırseverlerin gönüllü katkılarının teşvik edileceğini ve böylece yardımlara yenilerinin ekleneceğini ifade eden Gül, Kayseri'nin eğitim alanında merkez bir kent haline gelmek üzere olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, başka illerdeki üniversite sayısının artmasına önem verdiğini de vurgulayarak, üniversitelerin sayısı artarken kalitesini de artırmanın birinci hedef olması gerektiğini bildirdi. Gül, bu yönde yoğun çalışmalar yapıldığını, herkesin bu çalışmalara katkı vereceğini ifade etti.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin Abdullah Gül Üniversitesinin kurulması için çok çaba harcadığını ve öncülük yaptığını anlatan Gül, katkıda bulunan iş adamları, siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerine teşekkürünü tekrarladı.
Üniversitede bir Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Cumhurbaşkanlığı Müzesi olması isteğini dile getiren Gül, ayrıca üniversite ile ilgili başka bazı düşünceleri de olduğunu kaydetti.
''ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ YARIŞ BAŞARIYI ARTIRDI''
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile Üniversite Rektörü Musa Hakan Asyalı'ya da seslenen Gül, ''Bu üniversitelerin çerçevesini yapıyoruz tabiri caizse. Bunun ruhunu doldurmak, gerçekten bilim adamları yetiştirmek, sadece Türkiye içinde değil dünya ile yarışacak, herkesin dikkatini çekecek bilim adamlarını yetiştirmek sizin işiniz olacak bunu unutmayın. Bina ne kadar güzel olursa olsun, kampüs ne kadar güzel olursa olsun, çevre ne kadar güzel olursa olsun eğer orada bilimsel faaliyetler arzu edilen seviyede olmazsa büyük bir israf yapmış oluruz'' diye konuştu.
Türkiye'deki bazı üniversitelerin çok başarılı, bazılarının vasat olduğunu belirten Gül, şimdi bütün üniversiteler arasında güzel bir yarış başladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteler arasındaki yarışın başarıyı artırdığını ve motivasyon unsuru olduğunu kaydetti.
Gül, konuşmasının ardından törene katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, oğlu Mehmet Emre Gül, damadı Mehmet Sarımermer, protokol üyeleri ve üniversiteye maddi katkı sağlayan iş adamlarıyla birlikte Yabancı Diller binasının temelini butona basarak attı.
''ÖNEMLİ OLAN GÜZEL BİR ÜNİVERSİTE OLMASI''
Gül, vatandaşların sevgi gösterileri arasında törenden ayrılırken, gazetecilerin adının bir üniversiteye verilmesiyle ilgili neler hissettiğini sorması üzerine, ''Doğrusu pek alışık olmadığım bir şey. Önemli olan güzel bir üniversite olması'' dedi.
Bütün üniversitelerin yarış içinde olmasının eğitim hayatına katkı sağlaması dileğinde bulunan Gül, Türkiye'nin kaliteli eğitime ihtiyacı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki'nin üniversitenin kurulmasındaki Kayserililerin katkısını anlatırken, ''Devlet, Kayseri'nin babası değil'' sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''İşlerini yapıyorlar da yalvarmıyorlar. Bazıları var sadece durup bir şey isterler, Kayserililer öyle yapmazlar. Kayserililer bir taraftan iş yaparlar, uğraşırlar, yaptıklarını gösterirler ama tabii ki haklarını da isterler'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra kampüs alanında çam fidanı dikti ve can suyunu verdi.
ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ
Kısaltılmış adı (AGÜN) olan Abdullah Gül Üniversitesi 2 milyon metrekarelik bir alanda ağırlıklı olarak teknik eğitim verecek.
Kampüsteki binaların konumlandırılması ''A'' harfi şeklinde planlanırken, binaların orta bölümünde bir gölet yer alacak.
İngilizce eğitim verecek üniversitenin yabancı diller hazırlık bölümüne 2013'te öğrenci kabul etmesi öngörülüyor. Üniversite Destekleme Vakfı İngilizce eğitim verileceği için yurt dışından akademisyen getirmek için de girişimlerde bulunacak.