BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13

Abdullah Gül'e umut bağlayanlara kötü bir haberim var!

Türkiye'nin dış politikasında önemli görevler yaptı Abdullah Gül.. Yol arkadaşı Tayyip Erdoğan yasaklıyken Başbakan oldu.. 27 Nisan muhtırasına rağmen, halk onu Türkiye'nin Cumhurbaşkanı yaptı. ..

Kayseri'de Abdullah Gül'ün adını taşıyan müzeyi gezmeden önce, Umurbey'deki Celal Bayar, İslamköy'deki Süleyman Demirel müzelerinin bir benzeriyle karşılaşacağımı düşünüyordum.

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'nin binası 1935 yılında Kayseri'de bir Rus mimar tarafından yapılmış. Sümerbank bez fabrikası, Türkiye'nin yokluk yıllarında bir çok derde deva olmuş. Yıllar geçtikçe fabrika işlevini yitiren bina daha sonra resmen kaderine terk ediliyor. . 

Mimar Emre Arolat'ın, hakkını teslim edelim; harabe bir binadan, muhteşem bir müze ve kütüphane çıkarmış.

Peki...

GÜL'E UMUT BAĞLAYANLAR
Siyasi arenada bir halta yaramayan silik siyasetçilere kötü bir haberim var. AK Parti'yi Abdullah Gül'ün limanına sığınarak parçalama hayali ile yanıp tutuşanlar, boşuna beklemesin. Zira Abdullah Gül böylesi bir fitnenin içerisinde hiçbir zaman olmayacağını söylüyor.

 Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'nin, Bayar ve Demirel müzelerinden ne farkı var? 

Dijital oluşu, en önemli farkı bence... 

1950 yılı... 

Abdullah Gül'ün doğduğu yıl... Adnan Menderes'in de Türkiye'de halkı peşinden sürüklediği yıl. Abdullah Gül'ün çocukluk yılları, Türkiye'nin kaderini değiştiren Menderes'in 10 yılı... 

Hepsi IPAD'de... 

27 Mart...

12 Eylül...

28 Şubat... 

Darbenin mimarlarına ait kıyafetler... İşkence aletleri, kelepçeler...  

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'nde iğneyle kuyu kazar gibi, her döneme ait, video, fotoğraf, gazete küpürü, ne varsa bulup, bir IPAD'a arşivlemişler.. 

15 Temmuz'u da hazırlıyorlar... 

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'ne "Demokrasi Müzesi" de denilebilir... Abdullah Gül adını taşısa da, bir tek onun hayatı sergilenmiyor. Darbelerin ülkeye verdiği zararı burada görebiliyoruz..

Demokrasinin kazançlarını da.. 

Abdullah Gül'le birlikte tur atıyoruz müzede. Küratör Hasan Bülent Kahraman, kütüphanede 18 bin kitap olduğu bilgisini veriyor:

- Satın alınanlar, hediye edilenler ve Abdullah Gül'e ait kitaplar var. Kütüphane bölümü, Cumhurbaşkanlığı ile bağlantılı olacak. Burada dijital ortamda 6 milyon kitaba erişim sağlanacak. 

CUMHURBAŞKANI MÜZELERİ ARTACAK MI?

Abdullah Gül bu görüşe çok sıcak. Türkiye'de "Cumhurbaşkanı Müzesi" geleneğinin başlatılmasından yana.  Bir çok ülkede, Başkan veya Cumhurbaşkanları'nın müzesi var. 

Abdullah Gül, bu görüşünü açılıştan bir gün önce bizimle paylaştı. Ertesi gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüde bu geleneğin sürmesinden yana olduğunu belirtti. 

Peki... 

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı yapan herkesin adına müze açılabilecek mi? Erdoğan, buna da sıcak. "Arzu edilirse yaparız" dedi Kayseri'de... 

Turgut Özal Müzesi mesela... 

Ahmet Necdet Sezer (Kendisi ister mi pek sanmıyorum) ya da... 

Kenan Evren Müzesi de olabilir.

Ama her şeyiyle... 

İyi olmaz mı sizce de?