Strasbourg'da ilk Türk Cumhurbaşkanı... Sorular sert oldu. İşte Gül'ün cevapları;
Abone ol Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuştu. Konuşmanın ardından Avrupalı parlamenterler, Gül'e laiklik ve Kürtler konusundaki endişelerini iletti.İşte Gül'ün bu endişelere yanıtları..
SORU: Ülkenizdeki Kürtlerin durumuyla ilgili endişelerim var. Türkiye acaba AKPM'nin bu kararlarına uymak için kararlılığını sürdürüyor mu?
- Önce şunu hatırlatmak istiyorum müzakerelere başlamış bir ülke. Bunun bazı kriterleri var. Bu kriterler yerine getirildiği için müzakereler devam ediyor. Türkiye çok farklı zenginlikleri olan bir ülke. Bunların hepsini zenginlik olarak görüyoruz. Sadece Kürtleri değil, diğer bölgelerdeki gerçekler dile getirilebilmekte ve yaşanabilmektedir. Ancak bu gerçekler dışarıdan farklı algılanıyor.
SORU: Seçimlerdeki yüzde 10 barajı ve askerin siyasetteki rolüyle ilgili ne düşünüyorsunuz?
- Bunu kaldırmayı hepimiz istiyoruz. Ülkemiz geçmişte çok parçalı koalisyon hükümetleri yaşadı ve bunların getirdiği istikrarsızlığı göğüsledi. Bunun için temsilde adalet, yönetimde istikrar için böyle bir formül öngörüldü. Ayrıca 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarına bakılınca bu barajın halkın sağduyusu ile aşıldığı gözleniyor.
SORU: Avrupa'daki laiklikle ilgili endişelere ne dersiniz
- Türk Anayasası'nın temel prensipleri var. Bunlar yeni Anayasa'da da korunacak. Dolayısıyla din ve devlet işleri bundan sonra da ayrı olmaya devam edecek. Türkiye değişiyor ancak AB istikametinde değişiyor. Bireysel özgürlükler yok olmayacaktır. Bu kaygılar daha önceki ve sonraki değişiklikler, iyi niyetle karşılaştırılırsa düzelme görülecektir.
SORU: Başbakanınız çok sayıda dava açtı. Bu girişimleri ifade özgürlüğü açısından nasıl değerlendiriyorsunuz
- İfade özgürlüğüne yönelik bazı engeller vardı, bunlar kaldırıldı. Bazı eleştiriler vardır. Başbakan'ın da eleştirileri vardır. Herkes fikirlerini açıkça ifade edebilir ama bu kimseye hakaret etme hakkını vermez. Size de hakaret edilse siz de mahkemeye gidersiniz diye düşünüyorum. Ayrıca Başbakanın açtığı davlar mahkemeler tarafından reddedildi. Bu da yargı özgürlüğünün nasıl işlediğini gösteriyor.
SORU: Kürtlerin haklarını alıp alamadığıyla ilgili bize net bir cevap verebilir misiniz?
- Türkiye'de her vatandaş eşittir. Daha önce kültürel hakların kullanılmasıyla ilgili sorunlar vardı. Ancak şimdi Kürtçe medya var. Eğitim var. Belki inanamazsınız ama var. Daha önce bunların bir kısmı mümkün değildi ama şimdi mümkün.
Ayrıca Türkiye üniter bir devlet biz bunun aksine düşünmüyoruz. Bu yüzden farklılıkları zenginlik olarak görüyoruz ama bütünlüğü tehdit etmesine izin vermeyiz. Terör ülkemizi tehdit ederse tedbirleri almakta geri durmayız.
SORU: İmralı'daki şartların kötülüğü ve cezaevlerindeki işkence konusunda bilgilendirildim. Bu konu ne zaman tedbir alınacak?
- Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getiriliyor. Hapishanelerde her hangi bir şiddet ve işkence söz konusu değil. Bununla ilgili en tatmin edici açıklama Avrupa İşkenceyi Önleme Başkanı tarafından yapıldı: Türkiye'deki standartlar yüksektir.
Ancak biliyorsunuz propaganda günümüzün en etkili alanlarından biridir. Ayrıca AİHM de İmralı'daki muameleyi bir tecrit olarak değerlendirmedi.
SORU: Askerin çok güçlü olduğunu düşünüyor musunuz? Kadınların türban takmasıyla ilgili bir eğilim var. Bu din ve devlet işlerinin ayrılmasında sorun yaratmıyor mu?
- Türk ordusu moderleşmeye de katkıda bulunmuştur. Tabii ki herkes kendi ordusunun güçlü olmasıyla gurur duyar. Başörtüsüyle ilgili sorunuza gelince bu Türkiye'nin gerçeğidir. Gidip görürseniz bunun için bir zorlama olmadığını görürsünüz. Aynı aile için başı açık ve kapalılar vardı.
Üniversitelerde bir sıkıntı var. Ancak eğitim özgürlüğünün evrensel düzeyde ulaşması herkesin isteği bir konudur. Başörtüsü konusunda daha soğukanlı olunmalı.
SORU: Türkiye'de Hıristiyanlara yönelik artan saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Türkiye'de farklı dinlerden vatandaşlarımız barış ve huzur içinde yaşıyor. Ancak bazı siyasi cinayetler işleniyor. Maalesef bir Hıristiyan din adamı öldürüldü ancak katili hemen yakalandı.
SORU: İfade özgürlüğüyle ilgili sıkıntılar var. Ordunun da desteklediği bu maddeden kaynaklanan sıkıntılar için ne diyorsunuz?
- Dolayısıyla orduyu bundan ayırmak gerekir. Herşeyi orduya yüklememek gerekir. 301'inci Maddeyle ilgili sıkıntılar olduğunu biliyoruz.