BIST 9.949
DOLAR 35,26
EURO 36,72
ALTIN 2.982,58
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Gül: Filistin sorunu çözülmeden hiçbir Arap Baharı yazı göremez

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'de Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park'ta yaptığı bir konuşmada Orta Doğu'daki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İngiltere’de Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park’ta yaptığı konuşmada Orta Doğu’da Şünni-Şii bölünmesinin Arap Baharı’nın geleceğini tehdit ettiğini ve Müslüman dünyasını 21. Yüzyıldan Orta Çağ karanlığına geri götürebileceğini belirtti.

“Hiçbir hükümet bu ilkel bölünmenin tuzağına düşmemeli” diyen Gül “Suriye’nin etnik ve mezhepsel fay hatlarının üzerinde yer alması bakımından özel bir konum arz ettiğini de belirtti.

Gül, Dışişlerine bağlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada Arap Baharı, İsrail-Filistin sorunu ve özellikle Suriye konusunda değerlendirmeler yaptı.

Gül İsrail-Filistinliler sorunun çözülmesinin Arap Baharı’nın geleceğiyle yakından ilintili olduğunun da altını çizerek, “Araplar ile İsrailliler arasında etraflı bir anlaşma olmazsa bölgedeki hiçbir bahar yazı göremez.” dedi.

'İsrail müttefiklerini zor durumda bırakıyor'

Cumhurbaşkanı İsrail Filistin sorununun nasıl çözülebileceğiyle ilgili bir soruya “İsrail politikalarıyla müttefiklerini de çok zor durumda bıraktığını” bilmeli şeklinde yanıt verdi.

Gül’e göre İsrail’in Arap Baharı ile ortaya çıkan yeni durumun en çok ilgilendirdiği ülkelerden biri de İsrail ve ülkenin bunu iyi analiz etmesi gerekiyor.

“Bölgede ilk defa demografi ile demokrasi birleşiyor. Bölgedeki büyük yığınları daha fazla kendisine düşman etmeden iki devletli çözüme samimi bir şekilde yaklaşmalı.” diyen Gül, “İsrail’in artık stratejik bir yönelime girmesi gerek. Bunun en önemli unsuru da 1967 sınırı öncesine dönmektir. Arap ülkeleri ve dolaylı olarak İran, 1967 yılından önceki sınırlara dönülmesi durumunda İsrail’in güvenliğini garanti etmektedir.” şeklinde konuştu.

'Arap Baharı korku duvarını yıktı'

Türkiye Cumhurbaşkanı’na göre, İsrail’in bölgenin stratejik gerekliliklerine uygun davranamamasının nedenlerinden biri, yüzde üçlük seçim barajı nedeniyle bölgenin gerçeklerinden habersiz grupların da meclise girebilmesi ve ülkenin yönetilmez hale gelmesi.

Orta Doğu’da yaşananların bölge tarihinin yeniden normale dönmesinden ibaret olduğunu belirten Gül, Arap Baharı’nın önündeki tehlikelerden birinin eski rejim kalıntılarının iktidara tutunmaya çalışarak devrimleri yavaş yavaş bastırması olduğuna da dikkati çekti.

Gül Arap Baharı’nın bütün dünyada korku duvarını yıktığını, ekonomik ve sosyal adaletsizliğe tepki gösterenlerin de bunun da etkisiyle Wall Street işgali benzeri gösterilere giriştiklerini söyledi.