BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Gül: Avrupalı liderler siyasi irade gösteremedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İngiltere'nin en büyük işveren kuruluşu CBI'ın yıllık konferansında dünya ekonomisi konusunda uyarılarda bulundu ve Avrupalı liderleri eleştirdi.

Abone ol

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resmi bir ziyaret için geldiği İngiltere'nin en büyük işveren kuruluşu CBI'ın yıllık konferansında konuşma yaparak özellikle Avrupa ekonomisi hakkında uyarılarda bulundu.

Gül İngiltere Endüstrisi Konfederasyonu'nun (CBI) yıllık konferansında Avrupa’yı, Maastricht Anlaşmasında belirlediği kendi ekonomik kriterlerini uygulamamakla eleştirdi.

Gül'e göre mevcut krize neden olan bu durum, Avrupalı liderlerin zayıf siyasi irade sergilemeleriyle birlikte daha da kötüye gitti.

Türkiye'nin dünyanın 16. Avrupa'nın da altıncı en büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Gül Avrupa'ya eleştiriler yöneltirken, birliğe aday ülke liderlerinin kullanması beklenenden daha sert bir ton kullandı.

Cumhurbaşkanı, euro bölgesi içinde ahlaki bir sorunun ortaya çıktığının altını çizip bunun euro bölgesi krizinin tüm Avrupa Birliği projesini tehlikeye attığını da kaydetti.

‘Ekonomik korumacılık önlenmeli’

Cumhurbaşkanı Gül ekonomik krizi daha da kötüye götürecek eğilimler arasında en çok ekonomik korumacılığı vurguladı.

Dünya liderlerini ekonomik korumacılığa karşı önlem almaya çağıran cumhurbaşkanı G20'nin bunun karşısında bir duvar olması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanına göre ekonomik korumacılığın önlenmesi ve ticari bağlantıların artırılması durumunda dünya ekonomisinde tekrar istikrar sağlanabilir.

‘Ekonomik terör dengesi’

G20 gibi platformların ekonomik sorunların çözümünde daha etkin rol oynaması gerektiğini vurgulayan Gül, dünyanın "bir ekonomik terör dengesinde" olduğu ifadesini kullandı.

Gül, devlet bütçesi ile bankaların zehirli varlıklarının satın alınıp firmaların kurtarılmasını da eleştirdi ve "Kamu fonları ekonomik aktivite için kullanılmalı ve bu yolla büyüme sağlanmalı." dedi.

Daha önce özel şirketleri kamu parasıyla kurtarmaya çalışan devletler şimdi kendilerini kurtarmaya çalışıyor şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinin güneşi Batı'yı ısıtacak

2001 krizi ardından Türkiye'de bankacılık sektöründe daha sonraki yıllarda bir mali kriz yaşanmadığını belirten Gül, bunun nedeninin kendisinin başbakan olduğu 2002 yılında alınan önlemler olduğunu da ifade etti.

Konuşmasının sonunda esprili bir şekilde "Avrupa üzerinde kara bulutlar dolaşıyor" diyen cumhurbaşkanının sözünü CBI Başkanı Roger Carr'ın "Türkiye'de ise hava güneşli" diye tamamlaması üzerine, Gül "Güneş doğudan yükselir, dolayısıyla buraya da geliyor." ifadelerini kullandı.

Gül İngiliz şirketlerini Türkiye’de yatırımlarını artırmaya ve Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkileri ilişkilerin birkaç kat artırılması çağrısında bulundu.

Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti, Türkiye'den bu ülkeye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret oluyor. Londra'ya dün akşam gelen Gül resmi ziyaretine yarın başlayacak.