BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.960,88
HABER /  GÜNCEL

Abdülkadir Selvi'den Öcalan ve PKK bombası

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, çözüm sürecinin bundan sonraki aşamalarına dair ayıntılar aktardı.

Abone ol

Yazar Abdülkadir Selvi, Türkiye'deki PKK'nın kendini lağvedip, silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesinin üzerinde çalışıldığını yazdı.  Öcalan'ın büyük bir adım için hamle yapmaya hazırlandığını yazan Selvi, konu hakkında detay vermedi.

Çözüm sürecinde taraflar masayı devirmedi. 6-8 Ekim olaylarında ağır yara alan süreç bazı değişikliklerle yoluna devam edecek.

Peki bundan sonra ne olacak? Çözüm sürecini ve Ankara kulislerini yakından takip eden Abdülkadir Selvi, muhtemel bomba gelişmeleri köşesine taşıdı. İşte o yazının ilgili bölümü:

HEYETE İKİ İSİM EKLENEBİLİR

Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında yapılan toplantıda, çözüm masasının muhafaza edilmesi kararı alındı. Masa duruyor, çözüm zemini sağlamlaştırılacak ve masanın üstü aktif hale getirilecek.

Bunun için baştan konulan şartlar geçerliliğini sürdürüyor.

1-Geri çekilme tamamlanacak.

2-Kamu otoritesi sağlanacak.

Bu arada ABD'nin, 'üçüncü göz' olma önerisine sıcak bakılmıyor. Ama Akil İnsanlar Heyeti arasından 'üçüncü göz' işlevini yerine getirecek bir yapı oluşturulacak.

3-İmralı heyetlerinin görüşmesi başlayacak. Ama hemen değil. Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken'den oluşan İmralı heyeti devam edecek. Heyet değişmiyor. Bu süre zarfında Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın heyete eklenip eklenmemesi kararlaştırılacak.

Öcalan ise kamu otoritesi ve geri çekilme konusundaki ısrarı çok gerekli görmüyor. Çünkü o daha büyük bir adım için hamle yapmaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE'DE SİLAHLI MÜCADELENİN SONLANDIRILMANIN İLAN EDİLMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Bu arada PKK'nın Türkiye'deki silahlı faaliyetlerine son vermesi yani silahlı mücadelenin sonlandırıldığının ilan edilmesinin üzerinde çalışılıyor. Bu konuda bir takvimlendirme de konuşuluyor. Suriye'deki konjonktür ve Irak'taki gelişmeler nedeniyle Kandil'in tüm bölgelerde silah bırakması seçeneği gerçekçi olmaktan çıktı.

Suriye'de PYD devam edecek ama Türkiye'deki PKK'nın kendini lağvedip, silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesinin üzerinde çalışılıyor. Çözüm süreci 6-8 Ekim olaylarından güçlenerek çıktı diyemeyeceğim. Çünkü şu aşamada öyle bir şey yok. Ama 90'lı yıllara mı dönülüyor derken, silah bırakmanın konuşulduğu bir konjonktürü yakaladık.

Çözüm iradesinin korunması ve masanın muhafaza edilmesi dahi önemliydi. Ama hele bir de Türkiye topraklarında silahlı mücadelenin sonlandırılması müthiş bir şey olacak.